Scenkonst Västernorrland

Livskraft - kulturutbud våren 2024

 

Nu är vårens alla kulturbesök bokade.

För äldreboenden i Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall och Ånge är kulturaktiviteterna kostnadsfria.

Målet är hälsan – verktyget kulturen. Vi ses!

Livskraft – Kultur för äldre, är ett regionalt kulturcentrum som finansieras av Region Västernorrland och Scenkonst Västernorrland tillsammans med Sundsvalls kommun, Härnösands kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun och Ånge kommun.

Föreställningen ”Minns det som igår” vill genom teater, sång och musik väcka igenkänning och minnen till liv. Den är satt i folkhemmet där radion ofta står på medan hemmets sysslor och annat som hörde vardagen till, ska göras. Välkommen till radiokaka, svensktoppen och morgongympa.

Tid:   35 minuter
Medverkande: Mia Rydell.
Regissör: Jessica H Oscarsson.
Bygg-/rivtid: 60/30.
Ström: Ja.
Övrigt : Loge för en person

LADDA NED AFFISCH - MINNS DET SOM IGÅR

Det blir svidande samhällskritik, skarpsynt nyhetskonsumtion och rent trams i en sällsam mix av ord och toner. Och en sprudlande kavalkad av fantastiska nyheter som bokstavligen har passerat revy. Änder i Härnösand, våfflor, Höga Kusten och hur svårt kan det vara att få upp en grillkolsäck egentligen? Där har ni några ämnen som berörs i denna halvgalna föreställning. Möt Jens W Nilsson och pianisten Leif Högberg i En nyhetskonsuments bekännelser!

Medverkande: Jens W Nilsson och pianisten Leif Högberg
Längd: 50 min 
Lokal: 3x2 meter fri yta för skådespelaren 
Bygg-/rivtid: 60 minuter
Ström: Ja
Övrigt: Finns det projektor och duk är det bra.

LADDA NED AFFISCH - NYHETSKONSUMENTEN

Jens Nilsson

Jag och geten Gottfrid tar är med på en ålderdomlig resa in i de vilda sommarskogarna där ni får vara med och styra vägen och vara delaktiga. Med sång, berättande och en omöjlig get utforskar vi tillsammans en mystisk värld med mesost och kulning.

I alla tider och i alla länder har djurhållningen varit en central del av människors liv och vardag.
Under sommarhalvåret tog man med sig djuren
upp i fäbodarna för att ha dem på lösdrift i skogen, ofta var det kvinnor och barn som fick det arbetet. Det var ett hårt och farofyllt jobb, skogen var en i livet, där lurade Kusen, gråtass, vittran och mylingar. Skräcken, de långa arbetsdagarna men också den oerhörda glädjen och friden som beskrivs i sånger och texter från svunna tider.Hur skulle man överleva? Viktigt var att aldrig nämna det farliga vid namn, att hålla sig väl med de underjordiska genom olika riter. Men också rent praktiskt, vad gör du om du möter björn?

Lokalen : Fre yta, 3x2 meter.
Längd: 45 min
Bygg-/rivtid: 30/30

LADDA NED AFFISCH - Å GETEN Å JA

Biominnen är ett alldeles nytt material framtaget av Svenskt Demenscentrum tillsammans med Svenska Filminstitutet. Detta är ett lånematerial som inte kan användas på boendet.

Biominnen består av 30 laminerade bildkort i A4-format. Bilderna är från 40-, 50- och 60-talen. På framsidorna syns dåtidens hyllade skådespelare och scener ur många av de mest populära filmerna. Baksidorna innehåller både korta filmbeskrivningar och enkla frågor som kan hjälpa till att väcka minnen, om filmerna förstås också om saker och företeelser från förr. Biominnen innehåller även en handledning för samtal till vårdpersonal.

Biominnen har tagits fram av Svenska Filminstitutet tillsammans med Svenskt Demenscentrum. Förhoppningen är att bilderna ska väcka minnen och leda till final samtal. Det finns ofta ljusa minnen att hämta ur biomörkret.

Skickas som utlåning
Låna i 14 dagar

LADDA NED AFFISCH - BIOMINNEN

Riksspelman, sångerska och kompositör Maria Hultén Birkeland. Efter examen vid musiker- och solistlinjen vid Musikhögskolan i Malmö har hon arbetat som frilansare i Kungliga Filharmoniska orkestern, Radiosymfonikerna, Göteborgssymfonikerna, Kungliga Dramatiska Teatern och mycket, mycket mer. 

1992 utnämndes Maria till Riksspelman och titeln betyder att man är traditionsbärare av svensk folkmusik. Med röst och fiol berättar hon om svunna tider om fäbodlivet där älvor, björn och skogens alla väsen skymtar förbi.

Sjung med, eller varför inte bjuda upp till en schottis eller en vals till tonerna av Marias fiol. 

Tid: 45 minuter
Medverkande: Maria Hulthén Birkeland
Bygg-/rivtid: 30/30 minuter
Ström : Nej

LADDA NED AFFISCH - Maria Hulthén Birkeland

Härlig energi, träffsäker sång och en utstrålning som berör!

De svängiga, värmländska systrarna i The Hebbe Sisters & kon- sertpianisten Ulrika Hebbe inbjuder publiken att sjunga med, skratta, dansa och stampa takten med fötterna. Tillsammans får publiken möjlighet att blicka tillbaka i tiden och känna en gemen- skap i ett rum fyllt av musikglädje.

Repertoaren är lättillgänglig, välkänd och inbjudande och består av musik från 1940-talets underbara sångskatt, traditionella svenska visor och klassiska pianostycken av stora mästare som Chopin. Det blir allt från Swing it Magistern, Min soldat, Ett glatt humör och fartfyllda dans- och steppnummer som ger publiken en bestående musikalisk upplevelse.

 

Tid: Ca 45 minuter
Medverkande: 
Josefine och Maria Hebbe från The Hebbe Sisters och Ulrika Hebbe (piano)
Ström: Ja
Scenmått: 3x3 meter
Bygg-/rivtid: 40/30 minuter

LADDA NED AFFISCH - HEBBE SISTERS

Sommarkonsert på äldreboenden med Nordiska Blåsarkvintetten

Ett lättsamt och somrigt program med Nordiska Båsarkvintetten. Musik av bl. a Taube, Adolphson och Pettersson-Berger blandat med klassiska pärlor

Tid: ca 40 minuter
Medverkande: Flöjt: Maria Garlöv Thorsell, Oboe: Eva Lauenstein, Klarinett: Lydia Holmlund (vikarie), Fagott: Andreas Lyeteg och Valthorn: Maria Granberg
Bygg-/rivtid: 30 minuter
Ström: Nej
Övrigt: Fem stolar utan armstöd behövs till musikerna
Noter: Endast innomhus

LADDA NED AFFISCH - SOMMARKONSERT

Människor har alltid slöjdat, till vardag och fest. Vi har inte bara slöjdat för husbehov utan även till försäljning och på senare tid framför allt som en viktig fritidssysselsättning. Så slöjdande är på flera sätt en viktig del av kulturarvet.

Alternativ 1. Uppleva, minnas, prata och prova på

Vi dukar upp olika sorters slöjd som väcker minnen och skapar samtalsskedjor, när olika sinnen får jobba.

Vi pratar om allt emellan fästmansgåvor och syjuntor. Blir man inspirerad, så finns det möjlighet att prova på!

Aktiviteten passar bäst till en mindre grupp på ca 10 personer, men kan vid överenskommelse. anpassas till flera.

Alternativ 2. Mer eget slöjdande

Efter en kortare inledning, där vi tittar på och samtalar om slöjd, skapar vi tillsammans. Det blir enklare slöjd och av material som brukarna känner igen.

Aktiviteten passar till en mindre grupp på max 10 personer.

Aktiviteterna utförs av Kulturarvspedagog och slöjdklubbshandledare Sara Öhman. Sara har en mångårig erfarenhet att arbeta med reminiscens och kultur för äldre.

Tid: Ca 60 minuter
Förberedelsetid: 30 minuter
Utrustning: Stolar och bord
Övrigt: Medtag gärna egna hantverk att visa och prata om.

LADDA NER AFFISCH - SLÖJD

Arkiven rymmer mycket historia. På Föreningsarkivet Västernorrland finns ett spännande dokument om länets föreningsliv. Alltifrån idrott till fackföreningar.

För många äldre människor har föreningslivet varit betydelsefullt. Vi arbetar utifrån reminicensmetoden och skapar minnen och samtal genom arkivhandlingar, bilder, berättelser, rekvisita och kanske lite drama.

Aktiviteten utförs av Kulturarvspedagogerna Helena Åberg och Sara Öhman. Sara har en mångårig erfarenhet att arbeta med reminicens och kultur för äldre.

Tid: Ca 60 minuter
Förberedelsetid: 30 minuter
Utrustning : Stolar och bord, och ibland möjlighet till att visa film eller bildspel.
Övrigt: Vid bokning bestämmer vi ett passande ämne ur arkiven. Då kan personligen vara brukarna med egna saker eller bilder som anknyter till temat. Aktiviteten passar bäst till en mindre grupp på ca 10 personer, men kan vid överenskommelse anpassas till flera.

LADDA NED AFFISCH - KULTURARV

Vi lägger det som oroar, skaver och stör oss i livet på sidan en stund. Tillsammans gör vi enkla lustfyllda övningar med rörelse, andning, berättande, färg och form, utan krav på prestation. 

Vår glädje, nyfikenhet och uppmärksamhet hjälper oss att fokusera. Vi hamnar i ett stillsamt tillstånd där tiden försvinner och tankarna tystnar. Vi fyller med energi.

Presence by Art bygger på frivillighet och det finns inga krav på prestation. Här är det upplevelsen som står i centrum. Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att delta.   

Metoden utgår ifrån ett holistiskt sätt att se på människan och hälsa. Det grundar sig på egen utveckling, konstnärlig verksamhet, pedagogik. 

Presence by Art är utvecklad av Lisette Boman, med flera års erfarenhet av undervisning och konstnärlig verksamhet. 

Längd: ca 60 minuter
Deltagare: Lisette Boman 

Övrigt: Det behövs lite yta att kunna röra sig och få testa helst ostört.

LADDA NED AFFISCH - STÄRKA DET FRISKA

Jag har en liten melodi, Med dej i mina armar, Solen lyser även på liten stuga, Swing it, magistern!

Kai Gullmar, som föddes och växte upp i Sundsvall som Gurli Bergström, var en av Sveriges första kvinnliga schlager- och filmmusikkompositörer och gjorde sig också känd som artist och filmskådespelare. Hon var en spännande kvinna som verkade under en tid då det hände mycket i Sverige (1930–1950-talet). 

Ingela Hofsten är journalist och författare. I oktober 2023 kom hennes bok, Swing it, Kai! ut på bokförlaget Romanus & Selling.  

- I min presentation visar jag bilder och berättar jag om flickan Gurlis väg mot estraderna, om den vuxna Kai Gullmar och hennes liv som låtskrivare och artist, men också om vem hon var privat och hur hennes liv och gärning påverkades av den tid hon levde i . Givetvis spelar jag också upp musikexempel ur hennes låtskatt och ger åhörarna möjlighet att sjunga med.

 

Tid: 1 - 1,5 tim
Medverkande: Ingela Hofsten
Ström: Nej
Bygg-/rivtid: 30/20 minuter
Övrigt: Gärna projektor och duk för att visa bilder

LADDA NED AFFISCH - INGELA HOFSTEN

Annika Sjögren, deckarförfattare som bor i Härnösand. Deckare har varit hennes passion sedan hon var ung, hon missar aldrig en brittisk tv-deckare.

Under 1980-talet skrev Annika kriminalnoveller under pseudonym i veckopressen. Sedan bokdebuten 2007 har det blivit 6 böcker som nått stor framgång. I Annikas böcker är det vardagliga händelser och vanliga människor som drabbas. Händelserna utspelar sig i närmiljön av Härnösand och Västernorrland och det förekommer mycket sällan poliser. Hon berättar främst om personer som drabbats på olika sätt. - Kriminalromaner handlar ju inte bara om döden. De handlar om livet också.

Recensenterna bedömer Annika Sjögrens böcker positivt överlag, och hon kallas ”Härnösands deckardrottning”. I mötet med Annika kommer hon att läsa högt från sin böcker, prata om händelser från Ångermanland och Medelpad. Hon kommer också fånga upp publikens minnen.

Medverkande: Annika Sjögren
Ström: Nej
Bygg-/rivtid: 30/20 minuter

LADDA NED AFFISCH - ANNIKA SJÖGREN

En workshop/skaparverkstad där vi arbetar både enskilt och tillsammans med att skapa bildkonst och skulpturer i olika material. Frågorna vi ställer oss är det ständiga: Vad är konst? Hur kan vi skapa konst med enkla medel? Hur kan vi dra nytta av att inte veta vad vi ska ta oss till?
Vi vrider och vänder på begreppen i en skapandeprocess där alla idéer och tankar kan vädras, syftar till att för våra tillfällen är se på skapandet och oss själva i ett nytt perspektiv. Vi håller högt i tak och låter fantasin ta oss dit vi ska.
Jag som håller i taktpinnen heter Oscar Kaleva Karlsson och är en konstnär från Halland född 1985 som har slagit rot vid Höga Kusten.

Medverkande: Oscar Kaleva Karlsson
Ström: Nej
Övrigt: Bord och stolar
Bygg-/rivtid: 40/30 minuter

LADDA NED AFFISCH - NYA PERSPEKTIV

Kom och måla med färg och form - Blommor!


Vi arbetar och målar tillsammans med akvarellfärger på akvarellpapper, vått i vått låter vi färgerna spridas på pappret, vi målar med penslar, svampar och provar oss fram. Jag berättar om tekniken. Inspirationen är vackra blommor med olika färger och former.
Maria Wilcke är konstnär och bildpedagog. Hon står för skaparglädje och inspirerar fantasin. - Förutom mitt konstnärskap har jag också arbetat pedagogiskt med barn och ungdomar på kulturskolan i Örnsköldsvik.

 

Medverkande: Maria Wilcke
Ström: Nej
Övrigt: Bord och stolar
Bygg-/rivtid: 40/30 minuter

LADDA NED AFFISCH - MÅLA BLOMMOR

Ladda ned kulturutbudet

The Hebbe Sisters

Boka kulturaktivitet

Läs mer

Om Livskraft

Läs mer