Scenkonst Västernorrland

Livskraft - kulturutbud hösten 2023

Boka höstens kulturbesök

Här finns höstens kulturutbud från Livskraft – kultur för äldre.

Önska er kulturaktivitet före den 9 juni.

För äldreboenden i Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall och Ånge är kulturaktiviteterna kostnadsfria.

 

Målet är hälsan – verktyget kulturen. Vi ses!

Livskraft finansieras av deltagande kommuner, Region Västernorrland och Scenkonst Västernorrland.

 

Föreställningen ”Minns det som igår” vill genom teater, sång och musik väcka igenkänning och minnen till liv. Den är satt i folkhemmet där radion ofta står på medan hemmets sysslor och annat som hörde vardagen till, ska göras. Välkommen till radiokaka, svensktoppen och morgongympa.

Tid:  35 minuter
Medverkande: Mia Rydell.
Regissör: Jessica H Oscarsson.
Bygg-/rivtid: 60/30.
Ström: Ja.
Övrigt: Loge för en person

 

Det blir svidande samhällskritik, skarpsynt nyhetskonsumtion och rent trams i en sällsam mix av ord och toner. Och en sprudlande kavalkad av fantastiska nyheter som bokstavligen har passerat revy. Änder i Härnösand, våfflor, Höga Kusten och hur svårt kan det vara att få upp en grillkolsäck egentligen? Där har ni några ämnen som berörs i denna halvgalna föreställning. Möt Jens W Nilsson och pianisten Leif Högberg i En nyhetskonsuments bekännelser!

Medverkande: Jens W Nilsson och pianisten Leif Högberg
Längd: 50 min 
Lokal: 3x2 meter fri yta för skådespelaren 
Bygg-/rivtid: 60 minuter
Ström: Ja
Övrigt: Finns det projektor och duk är det bra.

 

Jens Nilsson

Jag och geten Gottfrid tar er med på en ålderdomlig resa in i de vilda sommarskogarna där ni får vara med och styra vägen och vara delaktiga. Med sång, berättande och en omöjlig get utforskar vi tillsammans en mystisk värld med mesost och kulning.

I alla tider och i alla länder har djurhållningen varit en central del av människors liv och vardag.
Under sommarhalvåret tog man med sig djuren
upp i fäbodarna för att ha dem på lösdrift i skogen, ofta var det kvinnor och barn som fick det arbetet. Det var ett hårt och farofyllt jobb, skogen var en in på livet, där lurade Kusen, gråtass, vittran och mylingar. Skräcken, de långa arbetsdagarna men också den oerhörda glädjen och friden som beskrivs i sånger och texter från svunna tider.Hur skulle man överleva? Viktigt var att aldrig nämna det farliga vid namn, att hålla sig väl med de underjordiska genom olika riter. Men också rent praktiskt, vad gör du om du möter björn?

Lokalen: Fri yta, 3x2 meter.
Längd: 45 min
Bygg-/rivtid: 30/30

Ladda ner affisch

Primadonnan Peppina är år 1928 på väg till USA för att göra karriär.
Hon lutar sig över sin kista för att spegla sig, då faller locket i huvudet på henne och hon svimmar och faller ner i lådan. 90 år senare vaknar hon inne i lådan, när hon äntligen klarar att ta sig ut är hon framför en publik! Hon minns inte vem hon är, var hon är på väg eller vad hon ska göra, för- virrad försöker hon upprätthålla sin värdighet. Lite efter lite kommer minnet tillbaka med hjälp av publiken. Hon minns att hon är en dansare, sångare och skådespelare.
När allt minne äntligen kommit tillbaka upprepar sig scenariot, locket fal- ler på henne igen och hon svimmar.

Medverkande: Josefina Elvira Asker
Scenmått:
Fri yta, 2x2 meter
Övrigt: Ett rum för ombyte.
Längd: 45 min
Ström: Ja

Ladda ner affisch

Biominnen är ett alldeles nytt material framtaget av Svenskt Demenscentrum tillsammans med Svenska Filminstitutet. Detta är ett lånematerial som ni kan använda på boendet.

Biominnen består av 30 laminerade bildkort i A4-format. Bilderna är från 40-, 50- och 60-talen. På framsidorna syns dåtidens hyllade skådespelare och scener ur många av de mest populära filmerna. Baksidorna innehåller både korta filmbeskrivningar och enkla frågor som kan hjälpa till att väcka minnen, om filmerna förstås men också om saker och företeelser från förr. Biominnen innehåller även en handledning för samtal till vårdpersonal.

Biominnen har tagits fram av Svenska Filminstitutet tillsammans med Svenskt Demenscentrum. Förhoppningen är att bilderna ska väcka minnen och leda till fina samtal. Det finns ofta ljusa minnen att hämta ur biomörkret.

Skickas som utlåning
Låna i 14 dagar

I den här dokumentären möter vi Kjell Lönnå när han precis har passerat 80 år. Körledaren och tidigare tv-profilen leder här fortfarande tre körer som övar varje vecka och åker på regelbundna turnéer. Vi får en inblick i hans minutiösa planering; rutmönster för hur alla sångare placeras till programbladens formgivning. Kjell framhåller att en kör är ett instrument, inte en musiksort, vilket tydligt märks i hans körers varierade repertoar. Vi får också träffa människor i hans närhet; Helen Sjöholm, Gabriel Forss, Lasse Åberg och frun Ulrika, barnen Karin och Kristofer. Sist men inte minst, möt Kjells filosofiska sida när han delar med sig av sina tankar kring livet och döden. 

Medverkande: Kjell Lönnå, Helen Sjöholm, Lasse Åberg, Gabriel Forss, Ulrika Lönnå, Karin Lönnå, Kristofer Lönnå.
Producent & regi: Jörgen Bodesand
Längd: 58 min
Samproducent: Film Västernorrland
Övrigt: Det är viktigt att boendet själva har teknisk utrustning att visa film. Filmen kommer att skickas via länk som är tillgänglig under 14 dagar.

Ladda ner affisch

En feelgood-film om att åldras. När Monica och Jack förlorade sina livs kärlekar bestämde de sig för att göra ett experiment. Bli Vänbo. Häng med till radhuset i Sundsvall och möt två 80 plussare som valde bort ensamheten tillsammans. Du kommer att skratta, kanske gråta men en sak är säker: Du kommer garanterat att tänka på vem som ska bli din vänbo en vacker dag.

Längd: 22 minuter
Medverkande: Monica Hallbom och Jack Berglund
Research och intervju: Regissör: Åsa Lekberg Steinsvik
Samproducent: Film Västernorrland
Övrigt: Det är viktigt att boendet själva har teknisk utrustning att visa film. Filmen kommer att skickas via länk som är tillgänglig under 14 dagar.

Ladda ner affisch

Hon var döpt till Gurli, men valde det androgyna artistnamnet Kai. Hon bar kostym, rökte cigarr och levde öppet med andra kvinnor redan innan homosexualitet blev legaliserat 1944. Och framförallt så visste hon hur man gjorde trallvänliga melodier. I hennes enorma produktion – nära 500 schlagerlåtar och musik till 47 filmer – finns klassiska örhängen som Jag har en liten melodi, Med dej i mina armar och Swing it magistern. Systerdottern Kerstin Roepstorff, vännen Barbro ”Lill Babs” Svensson, kuplettsångaren Mattias Enn och professorn Tiina Roosenberg är några av de medverkande i en berättelse om en extraordinär person.

Längd: 58 minuter
Research och intervju: Lena Sjödin Roman och Ingela Hofsten
Samproducent: Film Västernorrland
Övrigt: Det är viktigt att boendet själva har teknisk utrustning att visa film. Filmen kommer att skickas via länk som är tillgänglig under 14 dagar.

Ladda ner affisch

Människor har alltid slöjdat, till vardag och fest. Vi har inte bara slöjdat för husbehov utan även till försäljning och på senare tid framför allt som en viktig fritidssysselsättning. Så slöjdande är på flera sätt en viktig del utav kulturarvet.

Alternativ 1. Uppleva, minnas, prata och prova på

Vi dukar upp olika sorters slöjd som väcker minnen och skapar samtalskedjor, när olika sinnen får jobba.

Vi pratar om allt emellan fästmansgåvor och syjuntor. Blir man inspirerad, så finns det möjlighet att prova på!

Aktiviteten passar bäst till en mindre grupp på ca 10 personer, men kan vid överenskommelse. anpassas till flera.

Alternativ 2. Mer eget slöjdande

Efter en kortare inledning, där vi tittar på och samtalar om slöjd, skapar vi tillsammans. Det blir enklare slöjd och av material som brukarna känner igen.

Aktiviteten passar till en mindre grupp på max 10 personer.

Aktiviteterna utförs av Kulturarvspedagog och slöjdklubbshandledare Sara Öhman. Sara har en mångårig erfarenhet att arbeta med reminiscens och kultur för äldre.

Tid: Ca 60 minuter
Förberedelsetid: 30 minuter
Utrustning: Stolar och bord
Övrigt: Medtag gärna egna hantverk att visa och prata om.

Ladda ner affisch

Arkiven rymmer mycket historia. På Föreningsarkivet Västernorrland finns spännande dokument om länets föreningsliv. Alltifrån idrott till fackföreningar.

För många äldre människor har föreningslivet varit betydelsefullt. Vi arbetar utifrån reminicensmetoden och skapar minnen och samtal genom arkivhandlingar, bilder, berättelser, rekvisita och kanske lite drama.

Aktiviteten utförs av Kulturarvspedagogerna Elme Ämting-Selja och Sara Öhman. Sara har en mångårig erfarenhet att arbeta med reminicens och kultur för äldre.

Tid: Ca 60 minuter
Förberedelsetid: 30 minuter
Utrustning: Stolar och bord, och ibland möjlighet till att visa film eller bildspel.
Övrigt: Vid bokning bestämmer vi ett passande ämne ur arkiven. Då kan personal be brukarna ta med egna saker eller bilder som anknyter till temat. Aktiviteten passar bäst till en mindre grupp på ca 10 personer, men kan vid överenskommelse anpassas till flera.

Ladda ner affisch

Sofia Sandén och Ulrika Bodén hör till två av Sveriges främsta folksångerskor som turnerat land och rike runt.
De har med sig folksångstraditionen från sina hemtrakter i Medelpad, Ångermanland och Dalarna. Rösterna flätar och slingrar sig obehindrat genom vackert ornamenterade folksånger. Sofia och Ulrika spelar också bland annat fiol, cittra och dulcimer. Deras program är färgrikt och omväxlande med berättande visor, gripande
historier och ljuvliga toner från hav, land och fäbodar. De bjuder också in åhörarna att själva minnas, berätta och sjunga med.

Tid: 45 minuter
Medverkande: Sofia Sandén och Ulrika Bodén
Bygg-/rivtid: 30/15 minuter
Ström: Ja, om lokalen är stor



Ladda ner affisch

God jul i stugan!
Nu kliver självaste tomten in, eller ja, det är egentligen Klas Norberg. Han har hel säck med musik med sig.
Nu blir det ett hundra procent julmusik.

Tid: 45 minuter
Medverkande: Klas Norberg
Bygg-/rivtid: 30 minuter
Ström: Ja



Ladda ner affisch

Två sångerskor

Boka kulturaktivitet

Läs mer

Om Livskraft

Läs mer