Två människor ligger på golvet och äter pizza samtidigt som de tar en selfie. Två människor ligger på golvet och äter pizza samtidigt som de tar en selfie. Två människor ligger på golvet och äter pizza samtidigt som de tar en selfie.

måndag 6 februari 2023

Vänskap och rivalitet på mellanstadiet i Teater Västernorrlands Rival

Fredag 24 februari är det premiär för Teater Västernorrlands föreställning Rival. Den nyskapande föreställningen har tagits fram tillsammans med elever på Nylandsskolan i Kramfors.

I föreställningen Rival får publiken följa vännerna Ghazal och Rio under ett läsår på mellanstadiet där de blir uppslukade av dramat i sin egen värld. Det är på blodigt allvar när kompisen sviker och fejder uppstår på skolgården.

- Föreställningen handlar om vänskap. Om det fina i att vara två. Om det svåra i att hålla sams, säger Oskar Stenström, regissör.

Rival är en klassrumsföreställning där handlingen förstärks med hjälp av hörlurar som tar med publiken bortom det rum de befinner sig i. Denna nyskapande föreställning har tagits fram tillsammans med elever födda 2011 på Nylandsskolan enligt metoden Kreativa klasser. Första träffen hölls redan innan manuset var skrivet och klassen har haft möjlighet att påverka pjäsens innehåll.

- Jag är oerhört glad över det här projektet. Det har varit en ny upplevelse för väldigt många och eleverna har utvecklats mycket under arbetets gång, berättar klassläraren Sara Thybeck.

Premiär hålls såklart på Nylandsskolan i Kramfors fredag 24 februari. Därefter besöker produktionen skolor i Västernorrland och spelas uppemot 60 gånger under våren. På sportlovet ges fyra offentliga föreställningar på Konsertteatern i Sundsvall.