En ungdom lär sig filma. En ungdom lär sig filma. En ungdom lär sig filma.

tisdag 23 maj 2023

Sommarens kulturaktiviteter för barn och unga utspridda över hela länet

Måla, skriv, karda ull, dansa, slöjda eller skapa film. Det finns ett stort utbud av aktiviteter för sommarlovslediga barn och ungdomar i Västernorrland, från dagsaktiviteter till kollon med övernattning.

Sommaren är här och det finns ett brett utbud av lovaktiviteter för barn och ungdomar i länet med den regionala kulturen som avsändare. Här är hela listan:

Skapa Dans

Workshop med dansaren Aaron Vickers från Norrdans. En kreativ workshop med fokus på både dans och koreografi. För dig som är 10-19 år. 

8 juni, 17:30-19:30  
Sundsvalls kulturskola
Läs mer här.

Skapa Dans

Workshop med dansaren Arūnas Mozūraitis från Norrdans. En kreativ workshop med fokus på både dans och koreografi, där utgångspunkten är dansstilen house. 

 14 juni 17:00-18:00 (10-14 år) & 19:30-19:30 (15-22 år) 
Danceworld, Sundsvall
Läs mer här. 

Medeltidslajv

Vi djupdyker i medeltidens värld tillsammans med LajvVerkstaden. Lajvet är öppet för både vana lajvare och nybörjare i åldrarna 14-30 år. Det viktiga är att du vill vara med och skapa en alldeles ny upplevelse tillsammans! 

18 juni
Västernorrlands museum
Läs mer här.

Skrivlustläger

Kom och var med på Skrivlustlägret i sommar! Under lägret får du möjlighet att lära dig fördjupa textens karaktärer och miljöer, att utveckla dina färdigheter i gestaltande. På kvällarna umgås vi, njuter av bad och natur, lär känna varandra. För dig som är mellan 13 och 25 år.

19-22 juni
Hola fokhögskola
Läs mer här.

Konstkollo

Deltagarna jobbar individuellt under handledning av konstnärer med övningar i teckning och måleri. Vi börjar med enklare uppgifter som leder vidare till mer fritt skapande i olika tekniker, bl.a. blyerts, tusch, vattenfärg och akrylfärg.

Verken som skapas under kursen kommer att visas i en utställning i slutet av perioden. Vänner och föräldrar kommer att kunna bjudas in på vernissage med dricka och tilltugg. Inga förkunskaper krävs, 12-16 år.

19-22 juni
Örnsköldsviks museum och konsthall

Kulturkollo

Det årliga kulturkollot på Söråkers Folkets Hus erbjuder workshopar i flera olika konstformer, och Film Västernorrlands filmworkshop är en återkommande aktivitet. Med låga tekniska trösklar och en kunnig filmskapare som ledare går det att utvecklas oavsett om du är nybörjare eller har filmat tidigare. Från 7 år.

27-30 juni
Söråkers Folkets Hus
Läs mer här.

Familjeslöjd i sommar - Rövarslöjd!

Slöjda dig in i Ronjas och Birks värld bland rövare, vildvittror, rumpnissar och grådvärgar. Du kan slå rep, sånt som Ronja har runt midjan, sy en skinnpung att hänga vid bältet, göra en ovädershuva eller tvinna snoddar som du kan linda runt benen så du kan springa fortare, klättra högre, hoppa längre … utan att byxbenen fladdrar!
Du kan också ta med dig ett klädesplagg som du förändrar och gör mer rövarlikt. Ett barn och en vuxen slöjdar tillsammans, minimiålder: 7 år

Lördag 1 juli kl. 11-13
Lördag 8 juli kl. 11-13
Söndag 16 juli kl. 11-13
Murbergets friluftsmuseum
Läs mer här.

Kontorsverkstad

Häng med in på Byråkrati- och administrationsmuseet på Mannaminne och spana in alla spännande gamla manicker! Kontorsarbetarna Stewe från 1980-talet och Britt-Inger från 1950-talet finns på plats och berättar om sina jobb. De visar bland annat hur de första mobiltelefonerna såg ut och hur man skrev på skrivmaskin innan datorerna kom. I kontorsverkstaden får du också göra din egen stämpel som du kan stämpla alla dina viktiga papper med. För barn över 8 år, gärna med föräldrar.

Fredag 14 juli
Lördag 15 juli
Teknikhuset på Mannaminne, Nordingrå

Skapa Dans

Workshop med dansaren Arūnas Mozūraitis från Norrdans. En kreativ workshop med fokus på både dans och koreografi, där utgångspunkten är dansstilen house. 

19 aug (tider kommer senare) 15-22 år
Fyren Härnösand 
Läs mer här.

Murbergets Friluftsmuseet

I sommar erbjuds program på fem platser på friluftsmuseet. I Ångermanlandsgården jobbar vi i sommar med textil. Här får du prova på att väva, karda ull och spinna garn. I Skolan får du träffa lärarinnan, gå på gammaldags lektion och prova bläckpennor och annat som fallit ur tiden. I Kyrkkrogen sprakar elden när brödet gräddas. Här gör vi medeltidsinspirerade hantverk, lär oss om hur medeltidsmänniskan såg på världen och så utforskar vi Väsenskogen. Ute i det gröna vid Fäbodvallen finns mycket att göra. När vi inte mjölkar kossan lär vi oss om växter eller gör fröbomber. På Torget kan allt hända. Här är det lek och skoj hela dagen, och kanske finns det en rolig aktivitet att ta sig an?

Läs mer här.