Ett barn bakifrån i en biosalong Ett barn bakifrån i en biosalong Ett barn bakifrån i en biosalong

måndag 20 mars 2023

Skolbio för Sundsvalls alla barn vecka 12

Som en del i Nationell Filmvecka erbjuds alla skolor i Sundsvall skolbio under vecka 12. På Bio Drakstaden, Opalen och Folkan i Matfors visas filmer som passar från förskoleklass till gymnasiet.

Under vecka 12 erbjuder Sundsvalls kommun skolbio till alla skolor i kommunen. Skolbiovisningarna är en del av Nationell Filmvecka som äger rum samtidigt i hela Sverige. Tanken är att få så många aktörer som möjligt runt om i hela Sverige att göra en samlad push för barn- och ungdomsfilmen under en och samma vecka.

- För Sundsvalls Skolbio är det självklart att vara en del av Nationella Filmvecka för barn och unga. Vi har visat skolbio sedan det startade och vill gärna visa aktuell barn- och ungdomsfilm, Håkan Nordman ansvarig för skolbioverksamheten sedan 1995.

Skolorna erbjuds fem filmer som passar från förskoleklass till gymnasiet. Urvalet av filmerna har gjorts av Barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF i Malmö, en festival som hela tiden går i fronten för att ny barn- och ungdomsfilm ska visas för alla. Visningarna är gratis och hålls på Bio Drakstaden, Opalen och Folkan i Matfors.

- Bio Opalen är en självklar del av skolbioverksamheten, säger Mats ”Mepen” Persson på Opalen. Det är bra att vår lokala biograf i Kvissleby används för barn- och ungdomsfilm!

Skolbion i Sundsvall, såväl som i hela Västernorrland, stöttas av Film Västernorrland genom fortbildning, nätverkande och samordning. Visningar sker även i Ånge, Timrå, Härnösand, Kramfors och Sollefteå under vecka 12.

- Genom skolbion får alla barn och unga tillgång till biografen som rum, och möjlighet att se film tillsammans i grupp. Den gemensamma upplevelsen att reagera tillsammans och kunna jämföra sina tolkningar i efterhand öppnar upp för nya perspektiv och delade referenser, säger Cecilia Träff, filmpedagog på Film Västernorrland.