Ett 20-tal människor utanför Nacksta fritidsgård Ett 20-tal människor utanför Nacksta fritidsgård Ett 20-tal människor utanför Nacksta fritidsgård

onsdag 16 oktober 2024

Nytt projekt ger mer kultur till barn och unga

Ett nytt initiativ ger barn och unga i Sundsvalls prioriterade områden möjlighet att utforska film, musik och teater på fritiden. Kulturpedagoger kommer att finnas på plats på fritidsgårdarna i Nacksta och Bredsand, och senare även i Ljustadalen, för att erbjuda kreativa aktiviteter.

Ett samarbete mellan Kultur och fritidsförvaltningen, Kulturskolan och Scenkonst Västernorrland skapar en arena för att barn och unga ska kunna skapa kultur på sin fritid. Initiativet vänder sig till årskurs 4-6 inom Sundsvalls prioriterade områden. Under hösten finns pedagoger inom film, musik och teater på plats en eftermiddag i veckan på fritidsgårdarna i Nacksta och Bredsand. Till våren utökas verksamheten även till Ljustadalen. Tanken är att aktiviteterna ska vara intressestyrda från barnens sida.

- Vi försöker ha örat mot marken och lyssna in vad ungdomarna vill göra. Till en början får alla testa på alla tre konstformer men tanken är att de sedan ska kunna välja att fördjupa sig i något de gillar särskilt mycket, säger Paula Lundgren, biträdande chef, Sundsvalls Kulturskola.

Syftet med projektet är att skapa en stödjande gemenskap för barn och fungera som en bro till etablerade kulturorganisationer i Sundsvall. Två gånger hittills har dramaworkshop hållits på fritidsgården i Nacksta.

- Vi gör lite olika teaterövningar tillsammans och prövar på teater på flera sätt. Det är både engagerande och superkul!, säger Rasmus Tirzitis, dramapedagog Teater Västernorrland.

Förutom träffarna på fritidsgårdarna kommer det också bli studiebesök på teatern, biografen och till olika gallerier. SENIQ står för Scenkonst, Eget skapande, Närhet, Intressestyrt och Kvalitet (Quality).

- Det är viktigt att de skattefinansierade institutionerna som skolan, Kulturskolan och Scenkonst Västernorrland har ordentligt med verksamhet i de här områdena, och inte bara inne i stan. Det har det här initiativet gett möjlighet till, säger Kristoffer Berglund, teaterchef Teater Västernorrland.