Porträttbild på Marita Henningsdoter Lovnér Porträttbild på Marita Henningsdoter Lovnér Porträttbild på Marita Henningsdoter Lovnér

onsdag 11 januari 2023

Ny musikchef för Musik Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern

Ny musikchef för Musik Västernorrland och Nordiska Kammarorkestern blir Marita Henningsdotter Lovnér, född och uppvuxen i Skellefteå. - Det är med ödmjukhet, nyfikenhet och glädje som jag sätter nyckeln i dörren och kliver in i en imponerande och välskött organisation. En härligt pirrig känsla. Som en brustablett i läsk!, säger hon.

Det blir Marita Henningsdotter Lovnér som efterträder Elisabet Ljungar som musikchef för Musik Västernorrland när hennes förordnande går ut till sommaren. Marita är just nu enhetschef för Sensus västra Sverige där hon ansvarar för kultur- och folkbildningsinsatser i totalt 30 kommuner i Värmland och norra delen av Västra Götaland. Hon ser fram emot sitt nya uppdrag som hon tillträder 1 augusti och har redan börjat fundera på framtiden.

Min intention är att tillsammans med alla kompetenta medarbetare leverera konstnärligt högoktanig och kravmärkt musik med lång räckvidd. För de som besöker, bor och berikar vårt Västernorrland. För ett samhälle där musiken och kulturen får skapa det kitt, de gränsöverskrinande möten som gör oss starka och som definierar oss som människor. Möten som bygger broar; mellan generationer, mellan sociala skikt och andra grupperingar i samhället. Som ett vaccin mot falska nyheter. Som del i ett ständigt demokratibygge. För mig finns inget viktigare!, säger Marita Henningsdotter Lovnér.

Marita har flera tunga tjänster inom kultursektorn bakom sig. Bland annat har hon arbetat som Orkester- och Operachef på Norrbottensmusiken, som chef för Ekerö kulturskola, som utbildningsledare och verksamhetsledare på Musikhögskolan i Piteå och som kulturhandläggare och kulturstrateg på Region Norrbotten. I botten är Marita flöjtist och flöjt- och musiklärare, uppvuxen i Skellefteå. Scenkonst Västernorrlands vd Mikael Flodström är mycket nöjd med sin nya rekrytering.

Det krävs en specifik kompetens att leda Musik Västernorrland, vår största verksamhet. En viktig utvecklingsfråga är våra regionala samarbeten i norra Sverige, och här kommer Maritas kvaliteter och erfarenheter väl till pass, säger han.