torsdag 4 april 2024

Ett lyckat första år för Västernorrlands filmfond

Västernorrlands filmfonds övergripande syfte är att stärka förutsättningarna för filmproduktion i Västernorrland. Under 2023, fondens första år, har mycket jobb lagts på att marknadsföra länet som inspelningsplats och det summeras nu som lyckat.

Sedan 2023 finansieras Västernorrlands filmfond av länets sju kommuner och Region Västernorrland. Hittills har fonden beslutat om samproduktion av två långfilmer och två dokumentärfilmer. Den första långfilmen, Bye Bye Boredom av Elina Sahlin från Stöde, fick sin premiär på Göteborg Film Festival 31 januari 2024. Filmen är inspelad i Västernorrland med lokala skådespelare och filmarbetare i teamet. Den andra filmen, Lifsens rot av Inga Kempe från Söråker, kommer att spelas in under andra halvan av 2024. Dokumentärfilmen om Härnösandsartisten Sara Parkman, Som vi har älskat, hade biopremiär 27 mars och kommer att visas på SVT till sommaren. Vildmarksdivan är en dokumentär som producerades och visades på SVT under hösten 2023. Filmen möjliggjorde att Film Västernorrland godkändes som samproducent till SVT, något som enbart de större filmregionerna såsom Film i Väst, Film i Skåne, Film i Stockholm och Filmpool Nord tidigare tillåtits.

Tänkbara inspelningsplatser i länet har samlats i ett sökbart locationregister. Registret ger exempel på den bredd av miljöer och intressanta platser som Västernorrland har att erbjuda och tanken är att det både ska inspirera och underlätta för produktionsbolag och filmskapare som är intresserade av att förlägga hela eller delar av sin filmproduktion i Västernorrland.

Parallellt med locationregistret har även ett filmarbetarregister tagits fram. Där kan filmarbetare registrera sig och sina kompetenser och på så sätt vara lätta att hitta vid behov. Både location- och filmarbetarregistret är en del av arbetet med att utveckla rutiner och service för att kunna ta emot fler och större inspelningar.