Scenkonst Västernorrland

Livskraft - kulturutbud hösten 2024

Här finns höstens kulturutbud.

Det finns 18 akter att välja på från Livskraft – kultur för äldre.

Alla kulturaktiviteter är bokade för hösten. Nytt kulturutbud kommer i oktober

För äldreboenden i Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Sundsvall och Ånge är kulturaktiviteterna kostnadsfria.

Målet är hälsan – verktyget kulturen. Vi ses!

Livskraft – Kultur för äldre, är ett regionalt kulturcentrum som finansieras av Region Västernorrland och Scenkonst Västernorrland tillsammans med Sundsvalls kommun, Härnösands kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun och Ånge kommun.

Teater Västernorrland presenterar en musikalisk och lyrisk smällkaramell. Skådespelare ur teaterns ensemble tar med sig en pianist och en repertoar av visor, sånger och dikter ur den klassiska kulturskatten.

Med berättande genom text och ton tar de med publiken på en musikalisk resa i tid och rum.
teater

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Skådespelare från Teater Västernorrland
Längd: 30 min
Bygg-/rivtid: 30/30
Övrigt: Ett rum för ombyte

LADDA NED AFFISCH - GULDKANT TEATER VÄSTERNORRLAND

Foto: Kristofer Lönnå

Det anses viktigt att äta 10 frukostar innan solen går upp på Luciamorgon.

Josefina Elvira Asker gjorde under 2023 och 2024 den populära föreställningen ”Å geten å ja”, nu är hon tillbaka med ett julprogram.Det blir till ålderdomliga visor samt berättelser kring julens seder vid olika tider och platser i Sverige.

Vet ni vad tomten kan få för sig att göra om det inte ligger tillräckligt mycket smör i gröten på Julafton? Josefina berättar och sjunger med hjälp av dockor och små figurer, föreställningen präglas av en vacker lugn stämning med en liten komisk twist. En liten julkonsert i intimt format, nära publiken.

Utarbetat i samarbete med folksångerskan Ulrika Bodén, konsertpianisten John Beck och folksångerskan Karin Ericsson Back

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Josefina Elvira Asker 
Längd: 45 min
Bygg-/rivtid: 30/30
Lokalen : Fri yta, 3x2 meter.

LADDA NED AFFISCH - JUL FÖRR OCH NU

Jag och geten Gottfrid tar är med på en ålderdomlig resa in i de vilda sommarskogarna där ni får vara med och styra vägen och vara delaktiga. Med sång, berättande och en omöjlig get utforskar vi tillsammans en mystisk värld med mesost och kulning.

I alla tider och i alla länder har djurhållningen varit en central del av människors liv och vardag.
Under sommarhalvåret tog man med sig djuren
upp i fäbodarna för att ha dem på lösdrift i skogen, ofta var det kvinnor och barn som fick det arbetet. Det var ett hårt och farofyllt jobb, skogen var en i livet, där lurade Kusen, gråtass, vittran och mylingar. Skräcken, de långa arbetsdagarna men också den oerhörda glädjen och friden som beskrivs i sånger och texter från svunna tider.Hur skulle man överleva? Viktigt var att aldrig nämna det farliga vid namn, att hålla sig väl med de underjordiska genom olika riter. Men också rent praktiskt, vad gör du om du möter björn?

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Josefina Elvira Asker
Längd: 45 min
Bygg-/rivtid: 30/30
Lokalen : Fri yta, 3x2 meter


LADDA NED AFFISCH - Å GETEN Å JA

Ulrika Bodén och Sofia Sandén hör till två av Sveriges främsta folksångerskor som turnerat land och rike runt.

De har med sig folksångstraditionen från sina hemtrakter i Medelpad, Ångermanland och Dalarna. Rösterna flätar och slingrar sig obehindrat genom vackert ornamenterade folksånger.

Sofia och Ulrika spelar också bland annat fiol, cittra och dulcimer. Deras program är färgrikt och omväx- lande med berättande visor, gripande historier och ljuvliga toner från hav, land och fäbodar. De bjuder också in åhörarna att själva minnas, berätta och sjunga med.

Praktisk och fakta
Medverkande:
Ulrika Bodén och Sofia Sandén
Tid: 45 min
Ström: Ja
Scenmått: 3x3 meter
Bygg-/rivtid: 40/30 minuter

LADDA NED AFFISCH - SÅNGSYSTRAR 

Foto: Leif Wikberg

Trio X håller i melodikryss. Vad är det för låt? Vem skrev den? Vem sjöng den? Här kan publiken vara med och melodikryssa eller bara njuta av musiken. Sång och samvaro blandas, en rolig och mycket populär konsertform där Trion för sjunde året i rad har satt ihop ett nytt kryss.


Trio X är en mångsidig ensemble och som inom Musik i Uppland arbetar med många olika projekt. Spelningar på jazzklubbar, konserthus och stora festivaler varvas med konserter i klassrum och inom vård och omsorg

Praktiskt och fakta
Medverkande: Joakim Ekberg - trummor, Per V Johansson - bas, Lennart Simonsson - piano
Tid:
 40 min
Ström: Ja
Scenmått: 4x4 meter
Bygg- /rivtid: 60/20 min

LADDA NED AFFISCH - MELODIKRYSS MED TRIO X

Fotograf: Urban Jören

Vad vore julen utan all underbar musik?
Med sin traditionsenliga konsert Julens Pärlor lyser ensembler ur Nordiska Kammarorkestern upp den mörkaste tiden på året med julmusik som värmer och inspirerar.
Julens Pärlor är en konsert för dig som önskar dig rofylld julstämning – och för dig som är nyfiken på julmusik i en ny och oväntad skrud. En stämningsfull och originell upplevelse där traditionella julsånger som Stilla natt, Nu tändas tusen juleljus och Jul, jul, strålande jul blandas med guldkorn ur den klassiska repertoaren.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Musiker från Nordiska Blåsarkvintetten och Nordiska Kammarensemblen 
Tid:
45 minuter
Bygg-/rivtid: 45/30 minuter
Ström: Ja
Övrigt: Fem stolar utan armstöd behövs till musikerna

LADDA NED AFFISCH TILL JULENS PÄRLOR

Ett intimt möte med konsertpianisten Mona Kontra.

Det blir finstämt och vackert när Mona sätter sig vid tangenterna. Som rubriken antyder får publiken njuta av en lugn och stilla konsert.

Vanligtvis arbetar Mona som konsertpianist i Nordiska Kammarorkestern och Nordiska Kammarensemblen. Nu ger hon sig ut med ett soloprogram där hon själv väljer sina favoriter.

Om Mona själv fått välja skulle hon rulla in en stor konsertflygel, men istället tar hon med sig ett praktiskt el-piano.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Mona Kontra
Tid:
35 min
Ström: Ja
Bygg-/rivtid: 30/30 min

LADDA NED AFFISCH TILL - TA DET PIANO

Foto: Christoffer Thorsell

Det är i år 60 år sedan Jan Johanson släppte sin legendariska skiva "Jazz på Svenska", tillsammans med basisten Georg Riedel. Den innehåller bland annat oförglömliga melodier så som ”Visa från Utanmyra” och ”Emigrantvisan”.

Det var också 1964 som Jan och Georg arbetade med Astrid Lindgren och tillsammans skapade de musikhistoria med bland annat melodierna
’Här kommer Pippi Långstrump’ och ’Idas sommarvisa’.

Pianisten Jesper Skogsrund och basisten Patrik Grundström har spelat tillsammans under många år. Det blir musik från skivan "Jazz på Svenska" och de kommer också bjuda med publiken på allsång till kända melodier. Förutom musik berättar de om minnen och glimtar från året 1964.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Patrik Grundström & Jesper Skogsrund 
Tid:
45 min
Ström: Ja
Bygg- /rivtid: 30/30 min

LADDA NED AFFISCH TILL - ÅRET VAR 1964

Foto: Erika Lundquist

Ulrika Bodén är en av Sveriges främsta folksångerskor som turnerat land och rike runt.

Hon tar med sig folksångstraditionen från sina hemtrakter i Medelpad, Ångermanland. Rösten flätar och slingrar sig obehindrat genom vackert ornamenterade folksånger.

Ulrika spelar också bland annat flöjt, cittra och dulcimer. Hennes program är färgrikt och omväxlande med berättande visor, gripande historier och ljuvliga toner från hav, land och fäbodar.

Praktisk och fakta
Medverkande:
Ulrika Bodén
Tid: 45 min
Ström: Ja
Scenmått: 3x3 meter
Bygg-/rivtid: 40/30 minuter

LADDA NED AFFISCH - ULRIKA BODÉN

Foto: Leif Wikberg

Vi kastar våra fördomar om att cirkus är för yngre och fångar bollar istället! Tillsammans gör vi enklare övningar där vi både provar nya saker och återkommer till lekar från barndomen. Det blir en aktivitet med lekfullheten i fokus där deltagarna får utmana sig själva både fysiskt och mentalt.

Vi har med oss en massa olika redskap för jonglering där deltagarna fritt får välja vad de vill prova under vårt besök. Det finns enklare enskilda övningar såväl som möjligheten att utmana sin motorik, eller varför inte jonglera tillsammans med grannen.

Genom cirkus öppnar vi för att på ett lekfullt sätt röra oss samtidigt som sinnet skärps genom att fokusera på övningar- na. Cirkus bygger på frivillighet och det finns inget rätt eller fel sätt att delta i workshopen, det viktigaste är att ha roligt!

Aktiviteten är anpassad till deltagares olika förmågor och allt kan göras sittandes. I slutet av besöket bjuder vi på en kortare uppvisning.

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Cirkus Embo. Emma Hörnell & Bobbo Jäderfeldt
Tid: ca 60 min
Deltagare: ca 20 pers
Bygg-/rivtid: 30/30 min

LADDA NED AFFISCH TILL - SENIORCIRKUS

Foto: Britti Halvarsson

Vi lägger det som oroar, skaver och stör oss i livet på sidan en stund. Tillsammans gör vi enkla lustfyllda övningar med rörelse, andning, berättande, färg och form, utan krav på prestation. 

Vår glädje, nyfikenhet och uppmärksamhet hjälper oss att fokusera. Vi hamnar i ett stillsamt tillstånd där tiden försvinner och tankarna tystnar. Vi fyller med energi.

Presence by Art bygger på frivillighet och det finns inga krav på prestation. Här är det upplevelsen som står i centrum. Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att delta.   

Metoden utgår ifrån ett holistiskt sätt att se på människan och hälsa. Det grundar sig på egen utveckling, konstnärlig verksamhet, pedagogik. 

Presence by Art är utvecklad av Lisette Boman, med flera års erfarenhet av undervisning och konstnärlig verksamhet. 

Praktiskt och fakta
Medverkande: Lisette Boman
Längd: ca 60 minuter
Övrigt: Det behövs lite yta att kunna röra sig och få testa helst ostört.
Det behövs stolar och mindre flyttbara bord.

LADDA NED AFFISCH - STÄRKA DET FRISKA

Foto: Lisette Boman

Annika Sjögren, deckarförfattare som bor i Härnösand. Deckare har varit hennes passion sedan hon var ung, hon missar aldrig en brittisk tv-deckare.

Under 1980-talet skrev Annika kriminalnoveller under pseudonym i veckopressen. Sedan bokdebuten 2007 har det blivit sex böcker som nått stor framgång. I Annikas böcker är det vardagliga händelser och vanliga människor som drabbas. Händelserna utspelar sig i närmiljön av Härnösand och Västernorrland och det förekommer mycket sällan poliser. Hon berättar främst om personer som drabbats på olika sätt. - Kriminalromaner handlar ju inte bara om döden. De handlar om livet också.

Recensenterna bedömer Annika Sjögrens böcker positivt överlag, och hon kallas ”Härnösands deckardrottning”. I mötet med Annika kommer hon att läsa högt från sin böcker, prata om händelser från Ångermanland och Medelpad. Hon kommer också fånga upp publikens minnen.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Annika Sjögren, deckarförfattare
Ström: Nej
Bygg-/rivtid: 30/20 minuter

LADDA NED AFFISCH - ANNIKA SJÖGREN

Foto: Frida Sjögren

Biominnen är ett alldeles nytt material framtaget av Svenskt Demenscentrum tillsammans med Svenska Filminstitutet. Detta är ett lånematerial som ni kan användas på boendet.

Biominnen består av 30 laminerade bildkort i A4-format. Bilderna är från 40-, 50- och 60-talen. På framsidorna syns dåtidens hyllade skådespelare och scener ur många av de mest populära filmerna. Baksidorna innehåller både korta filmbeskrivningar och enkla frågor som kan hjälpa till att väcka minnen, om filmerna förstås också om saker och företeelser från förr. Biominnen innehåller även en handledning för samtal till vårdpersonal.

Biominnen har tagits fram av Svenska Filminstitutet tillsammans med Svenskt Demenscentrum. Förhoppningen är att bilderna ska väcka minnen och leda till final samtal. Det finns ofta ljusa minnen att hämta ur biomörkret.

Skickas som utlåning
Låna i 14 dagar

LADDA NED AFFISCH - BIOMINNEN

En workshop/skaparverkstad där vi arbetar både enskilt och tillsammans med att skapa bildkonst och skulpturer i olika material. Frågorna vi ställer oss är det ständiga: Vad är konst? Hur kan vi skapa konst med enkla medel? Hur kan vi dra nytta av att inte veta vad vi ska ta oss till?

Vi vrider och vänder på begreppen i en skapandeprocess där alla idéer och tankar kan vädras, syftar till att för våra tillfällen är se på skapandet och oss själva i ett nytt perspektiv. Vi håller högt i tak och låter fantasin ta oss dit vi ska.

Jag som håller i taktpinnen heter Oscar Kaleva Karlsson och är en konstnär från Halland född 1985 som har slagit rot vid Höga Kusten.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Oscar Kaleva Karlsson
Tid: 1-3 tim
Ström: Nej
Övrigt: Bord och stolar
Bygg-/rivtid: 60/60 minuter

LADDA NED AFFISCH - NYA PERSPEKTIV

Foto: Frida Sjögren

Kom och måla med färg och form - Blommor!


Vi arbetar och målar tillsammans med akvarellfärger på akvarellpapper, vått i vått låter vi färgerna spridas på pappret, vi målar med penslar, svampar och provar oss fram. Jag berättar om tekniken. Inspirationen är vackra blommor med olika färger och former.
Maria Wilcke är konstnär och bildpedagog. Hon står för skaparglädje och inspirerar fantasin. - Förutom mitt konstnärskap har jag också arbetat pedagogiskt med barn och ungdomar på kulturskolan i Örnsköldsvik.

 

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Maria Wilcke
Tid:
2,5 tim med paus
Ström: Nej
Övrigt: Bord och stolar
Bygg-/rivtid: 40/40 minuter

LADDA NED AFFISCH - MÅLA BLOMMOR

Vi besöker äldreboendet där deltagarna får ta del av foton och föremål från folkparkerna och dansbanorna i Västernorrland, lyssna på musik samt dansa till musik från 40-talet.

Praktiskt och fakta
Tid: 60 min
Medverkande: Aktiviteterna genomförs av museipedagoger och antikvarier från Västernorrlands museum.
Utrustning: Bord, stolar samt möjlighet till fri golvyta om ca 6 kvm.
Övrigt: Aktiviteten passar bäst för en grupp på ca 10-15 personer men kan anpassas till önskemål.

LADDA NED AFFISCH - SWING IT MAGISTERN

Deltagare kommer på besök till Prästgården på Murbergets friluftsmuseum. Utifrån målgrupppens önskemål fokuserar programmet på olika berättelser från Västernorrland.

Både det muntliga likväl som det materiella kulturarvet är i fokus. I programmet ingår också ett dåtidens kafferep, som vi tillsammans förbereder i husets fyrtiotalskök. Kafferepet kan också genomföras utomhus i den vackra trädgården.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Aktiviteten genomförs av museipedagoger och antikvarier från Västernorrlands museum
Tid:
1,5-2 tim
Övrigt: Aktiviteten passar bäst för en grupp på ca 10-15 personer men kan anpassas till önskemål.
Handikappanpassat med ramp upp till huset.

Bild: Olof Erland Bergqvist vid Öds kaj. Fotograf Göte Bergqvist/Västernorrlands museums bildarkiv.

Digital visning av Västernorrlands museums nya basutställning Nycklar till vår tid om Västernorrlands kulturarv från 1700 talet till nutid.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Visningen genomförs av antikvarie från Västernorrlands museum.
Tid:
40 min
Bygg-/rivtid: 30/30 min

Föreningsarkivet har ett stort bildarkiv från Kooperativa förbundet.
Vi tittar in i arkivet och förflyttar oss till gamla konsumaffärer genom drama, bilder och sinnen. Som kunder på Koppra diskuterar vi priser, recept och kvaliteter. Allt som hör vardagslivet till för en husmor i mitten av 1900-talet. Klockan 17.00 skulle middagen stå på bordet och familjen samlas runt omkring.

Vi arbetar utifrån reminiscensmetoden och skapar minnen och samtal genom arkivhandlingar, bilder, berättelser, rekvisita och lite drama. Aktiviteten utförs av Kulturarvspedagogerna Helena Åberg och Sara Öhman. De har en mångårig erfarenhet av att arbeta med reminiscens och kultur för äldre.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Helena Åberg och Sara Öhman
Tid:
60 min
Bygg-/rivtid: 30/30 min
Övrigt: Aktiviteten passar för en samtalsgrupp på ca tio deltagare och personal. Bord och stolar behövs.

Ladda ned kulturutbudet

Boka kulturaktivitet

Läs mer

Om Livskraft

Läs mer