Scenkonst Västernorrland

Livskraft - kulturutbud hösten 2025

Här finns 16 akter att välja på från Livskraft – kultur för äldre.

Gör era tre önskemål före den 16 maj.

För äldreboenden i Västernorrland är kulturaktiviteterna kostnadsfria.

Målet är hälsan – verktyget kulturen. Vi ses!

Livskraft – Kultur för äldre, är ett regionalt kulturcentrum som finansieras av Region Västernorrland och Scenkonst Västernorrland tillsammans med Sundsvalls kommun, Örnsköldsviks kommun, Härnösands kommun, Sollefteå kommun, Kramfors kommun, Timrå kommun och Ånge kommun.

Vad vore julen utan all underbar musik?
Med sin traditionsenliga konsert Julens Pärlor lyser ensembler ur Nordiska Kammarorkestern upp den mörkaste tiden på året med julmusik som värmer och inspirerar.
Julens Pärlor är en konsert för dig som önskar dig rofylld julstämning – och för dig som är nyfiken på julmusik i en ny och oväntad skrud. En stämningsfull och originell upplevelse där traditionella julsånger som Stilla natt, Nu tändas tusen juleljus och Jul, jul, strålande jul blandas med guldkorn ur den klassiska repertoaren.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Musiker från Nordiska Blåsarkvintetten och Nordiska Kammarensemblen 
Tid:
45 minuter
Bygg-/rivtid: 45/30 minuter
Ström: Ja
Övrigt: Fem stolar utan armstöd behövs till musikerna

LADDA NED AFFISCH TILL JULENS PÄRLOR

Rostam Mirlashari är kanske mest känd som ”Prince of Balochi music” och sångare i den mångkulturella gruppen Golbang. Från Baluchistan i sydöstra Iran har han hämtat en rik musikskatt. Ulrika Bodén är en av våra främsta folksångerskor, som med starkt personligt uttryck sjunger fäbodarnas
musik och visor från hemtrakterna i Ångermanland och Medelpad.

Rostam och Ulrika möttes i sina respektive sångtraditioner från Orienten och Norden. I kärlekssånger, vaggvisor, dansmusik och färgrika improvisationer krokar deras röster lekande lätt i varandra och deras musikaliska möte visar hur mycket mer som förenar oss människor, än vad som skiljer oss åt oavsett ursprung. År 2007 deltog Rostam och Ulrika i Melodifestivalen med sången I mina drömmar.

I sitt program för Livskraft bjuder duon in till en glädjefylld stund av berättande och sång, till eget ackompanjemang på tamburag, autoharp och dulcimer. Publiken bjuds in att sjunga med och delta rytmiskt i några av sångerna och de som är nyfikna får också tillfälle att titta närmare på de ovanliga instrumenten.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Rostam Mirlashari - sång och tamburag. Ulrika Bodén - sång, flöjter, autoharp och dulcimer
Längd: 45 min
Bygg-/rivtid: 45/30
Ström: Ja

Foto: Leif Wikberg

Häng med på en musikalisk resa i rasande fart med pianisten Chris O’Berg.

Det bjuds på många kända historiska markörer i form av klassiska verk, pop och visa med nedslag runt om planeten. På repertoaren finns svenska klassiker som till exempel ABBA, Evert Taube och Dan Andersson, men också musik från platser utan för Sveriges gränser så som Beatles och musikaler.
Det finns också möjlighet att få önska sig en melodi.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Chris O´Berg
Längd: 45-60 min
Bygg-/rivtid: 30/30
Ström: Ja

 

Är det något som är säkert, så är det att alla har vi varit små.

Här tar sig Marta Parkman sig an textgeniets Povel Ramels otroliga skatt tillsammans med pianisten Jesper Skogsrund. Det blir en kavalkad ur visskatten, eller en strut med karameller, så som Povel skulle ha sagt det.

Marta Parkman, sångare och musikalartist, kliver in i rummet som en primadonna. "Tjo vad det var livat", på denna Ramelska resa.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Marta Parkman (sång) och Jesper Skogsrund (piano)
Längd: 45 min
Bygg-/rivtid: 30/30
Övrigt: Ett rum för ombyte

LADDA NED AFFISCH - ALLA HAR VI VARIT SMÅ

Foto: Babbi

I sång och rörelse är intentionen att få igång cirkulation och resonans i kropp och själ. Tillsammans genomför vi enkla stretchövningar till musik där alla kan vara med. Vi sjunger också tillsammans klassiska visor som funnits med under livets gång och känns igen av de flesta.

Jarmo Nykyri har arbetat med sång och rörelse på boenden i 25 års tid. Vid önskemål sjunger och talar han också på finska.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Jarmo Nykyri - sång, gitarr och rörelse
Längd: 35-40 min
Bygg-/rivtid: 20/20
Scenmått: 2x2 m

Vi kastar våra fördomar om att cirkus är för yngre och fångar bollar istället! 

Aktiviteten börjar med en föreställning av artisterna för att sedan gå vidare in i en workshop där det är deltagarnas tur att testa cirkus.

Tillsammans gör vi enklare övningar där vi både provar nya saker och återkommer till lekar från barndomen. Det blir en aktivitet med lekfullheten i fokus där deltagarna får utmana sig själva både fysiskt och mentalt. 

Vi har med oss en massa olika redskap för jonglering där deltagarna fritt får välja vad de vill prova under vårt besök. Det finns enklare enskilda övningar såväl som möjligheten att utmana sin motorik, eller varför inte jonglera tillsammans med grannen. Genom cirkus öppnar vi för att på ett lekfullt sätt röra oss samtidigt som sinnet skärps genom att fokusera på övningarna.

Cirkus bygger på frivillighet och det finns inget rätt eller fel sätt att delta i workshopen, det viktigaste är att ha roligt! Aktiviteten är anpassad till deltagares olika förmågor och allt kan göras sittandes.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Cirkus Embo. Emma Hörnell & Bobbo Jäderfeldt
Tid: 60 min
Deltagarantal: ca 20 pers
Bygg-/rivtid: 30/30 min

Foto: Britti Halvarsson

I den här workshopen fokuserar vi på förändringens förundrande rörelse. Vi undersöker rörelse med teckning, färg och form. Vi lyssnar till musik och poesi. Skapar och utvecklar bild med papper, teckning. Genom tryck och upprepning, kan vi se inspirerande mönster bildas. Vi reflekterar tillsammans och samlar våra upplevelser, intryck och uttryck.

Sandra Mozard är konstnär, grafiker och arbetar med rörlig bild och ljud konst. Hon är även utbildad inom bl.a. bild- och konstpedagogik.

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Sandra Mozard
Tid:
1-3 tim
Ström: Nej
Övrigt: Bord och stolar
Bygg-/rivtid: 30/60 minuter

Fotograf: Sandra Mozard

En glädjefylld stund som inbjuder till dans och rörelser med musikblandning från 20-60 talet!

Sitt ned, njut och minns, följ rörelser sittandes eller dansa loss på dansgolvet med eller utan rullstol eller rullator! Här möts vi utefter var och ens förutsättning.

Deltagarna möter en härlig blandning av dansstilar: jazzig sittdans, salsa- & flamenco rytmer, charleston, balettarmar och fri improvisation. Vi förstärker sinnena med rytmiksjalar och större tyg för att minnas, drömma och glädjas!

Några av de musikaliska favoriterna som vi samlas kring är Elvis Presley, Edvard Persson (Kalle på spången), Jussi Björling och Alice Babs.

Johanna Dovner är universitetsutbildad danslärare, auktoriserad dramapedagog och yogalärare utbildad i yogans hemland Indien.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Johanna Dovner
Längd: 50-60 min
Deltagarantal: Obegränsat
Bygg-/rivtid: 30/30
Scenmått: 2x2 m
Lokal: Direkt på golvet. Deltagarna får gärna sitta i halvcirkel mot scenytan med utrymmet att röra på sig

Foto: Jenny Persson

Teater Västernorrland presenterar en musikalisk och lyrisk smällkaramell. Skådespelare ur teaterns ensemble tar med sig en pianist och en repertoar av visor, sånger och dikter ur den klassiska kulturskatten.

Med berättande genom text och ton tar de med publiken på en musikalisk resa i tid och rum.

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Skådespelare från Teater Västernorrland
Längd: 30 min
Bygg-/rivtid: 30/30
Övrigt: Ett rum för ombyte

 

Foto: Kristofer Lönnå

Tova ullen är en taktil workshop där vi under en timma får uppleva ullens magiska egenskaper och samtidigt känna doften av ull och såpa. Vi nystar i minnets trådar som är så starkt kopplade till bland annat känsel och dofter.

Med ull från gårdar i Västernorrland rulltovar vi platta underlägg som dekoreras efter tycke, smak och förmåga. 

Rulltovning är en teknik som passar alla, vi kan jobba både enskilt och tillsammans. Med enkla redskap, vatten, såpa, ull - och dess magi - jobbar vi från lätta kardflor till ett fast och hållbart material. Workshoppen kan hållas inomhus i t.ex. en mat- eller samlingssal men också gärna utomhus vid vackert väder.

Jag som håller i workshopen heter Hilde Opedal Nordby. Jag är bosatt i Indal tillsammans med min familj och försörjer mig som egenföretagare inom framför allt handvävning samt som kursledare för slöjd. Jag är utbildad inom traditionella textila tekniker på Raulandsakademin i Norge.

Praktiskt och fakta
Medverkande:
Hilde Opedal Nordby
Publikantal: max 12 personer
Längd: 60 min
Bygg-/rivtid: 30/30
Lokalen : Bord och stolar samt tillgång till vatten

LADDA NED AFFISCH - FULL RULLE MED ULL

Foto: Anna Zetterlund

Vi besöker äldreboendet där deltagarna får ta del av foton och föremål från folkparkerna och dansbanorna i Västernorrland, lyssna på musik samt dansa till musik från 40-talet.

Praktiskt och fakta
Tid: 60 min
Medverkande: Aktiviteterna genomförs av museipedagoger och antikvarier från Västernorrlands museum.
Utrustning: Bord, stolar samt möjlighet till fri golvyta om ca 6 kvm.
Övrigt: Aktiviteten passar bäst för en grupp på ca 10-15 personer men kan anpassas till önskemål.

LADDA NED AFFISCH - SWING IT MAGISTERN

Här kopplar ni upp er direkt till museet. Det blir en guidad tur och presentation av utställningarna, bara för er.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Visningen genomförs av antikvarie från Västernorrlands museum.
Tid:
40 min
Utrustning: Dator, internetuppkoppling och en tv/projektor att koppla datorn till.

Välkommen på besök till Västernorrlands museum.

Det blir visning av vår basutställning Nycklar till vår tid om Västernorrlands kulturarv från 1700-talet till nutid. Efter visningen går vi till Prästgården vilket är museets 40-talsmiljö och har ett dåtidens kafferep. Kafferepet kan också genomföras ute i den vackra trädgården.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Aktiviteten genomförs av museipedagoger och antikvarier från Västernorrlands museum
Tid:
1,5-2 tim
Övrigt: Aktiviteten passar bäst för en grupp på ca 10-15 personer men kan anpassas till önskemål.
Handikappanpassat med ramp upp till huset.

Bild: vnmuseum

Föreningsarkivet har ett stort bildarkiv från Kooperativa förbundet.
Vi tittar in i arkivet och förflyttar oss till gamla konsumaffärer genom drama, bilder och sinnen. Som kunder på Koppra diskuterar vi priser, recept och kvaliteter. Allt som hör vardagslivet till för en husmor i mitten av 1900-talet. Klockan 17.00 skulle middagen stå på bordet och familjen samlas runt omkring.

Vi arbetar utifrån reminiscensmetoden och skapar minnen och samtal genom arkivhandlingar, bilder, berättelser, rekvisita och lite drama. Aktiviteten utförs av Kulturarvspedagogerna Helena Åberg och Sara Öhman. De har en mångårig erfarenhet av att arbeta med reminiscens och kultur för äldre.

Praktiskt och fakta
Medverkande: Helena Åberg och Sara Öhman
Tid:
60 min
Bygg-/rivtid: 30/30 min
Övrigt: Aktiviteten passar för en samtalsgrupp på ca tio deltagare och personal. Bord och stolar behövs.

Jessica Storbjörk är född och uppvuxen i Sundsvall men bodde även under en period i Stockholm. I Sundsvall bor hon med sin man och deras tre barn.

Ända sedan tonåren har Jessica skapat genom skrivande och i 20-årsåldern skrev hon sin första bok, en vampyrfantasy för ungdomar. Sedan dess har det blivit ytterligare fem publicerade böcker. Böckerna har varit inom blandade genrer som en barnbok, tre feelgood och en deckare. Förhoppningen är att det snart blir två nya böcker inom genrerna deckare och feelgood.

Hennes yrkesbakgrund finns inom blandade branscher men arbetade under många år som pedagog på bibliotek. I dag arbetar Jessica som medicinsk sekreterare på ortopeden på Sundsvalls sjukhus.

Eftersom Jessica är utbildad skrivpedagog/pedagog tycker hon om att blanda in pedagogiska skrivövningar i sin föreläsning. Övningarna är anpassade efter deltagarnas förutsättningar. Finns inte möjlighet till att skriva finns andra föremål som man kan känna, lukta eller titta på. Minnen kan väckas till liv genom exempelvis doft och känsel. I skrivandets konst används ofta sinnena för att hjälpa till med gestaltande. Förutom övningarna berättar Jessica även om sitt författarskap och hur hennes böcker kom till.

Praktiskt och fakta
Tid:
50-60 min
Medverkande: Jessica Storbjörk, författare
Ström: Ja
Bygg-/rivtid: 30/20 minuter

LADDA NED AFFISCH - JESSICA STORBJÖRK

Foto: Okänd

Biominnen är ett relativt nytt material framtaget av Svenskt Demenscentrum tillsammans med Svenska Filminstitutet. Detta är ett lånematerial som ni kan använda på boendet.

Biominnen består av 30 laminerade bildkort i A4-format. Bilderna är från 40-, 50- och 60-talen. På framsidorna syns dåtidens hyllade skådespelare och scener ur många av de mest populära filmerna.

Baksidorna innehåller både korta filmbeskrivningar och enkla frågor som kan hjälpa till att väcka minnen, om filmerna förstås men också ̊om saker och företeelser från förr. Biominen innehåller även en handledning för samtal till vårdpersonal.

Biominnen har tagits fram av Svenska Filminstitutet tillsammans med Svenskt Demenscentrum. Förhoppningen är att bilderna ska väcka minnen och leda till fina samtal. Det finns ofta ljusa minnen att hämta ur biomörkret.

Praktiskt och fakta
Låna: Skickas att låna i 2-4 veckor

Foto: Lia Jacobi

Ladda ned kulturutbudet

Boka kulturaktivitet

Läs mer

Om Livskraft

Läs mer