fredag 3 maj 2024

Nordiska Kammarorkestern presenterar Plattis cellokonsert med Tomas Djupsjöbacka som solist

Stor symfonisk konst, Sverigepremiär och en cellokonsert som tar lyssnare till en förtrollad värld. En magisk kväll utlovas när Tomas Djupsjöbacka gästar Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall och Sollefteå.

Tomas Djupsjöbacka är en av Finlands främsta cellister och genom hans växande intresse för orkesterdirigering de senaste åren har hans musikaliska fält bräddats. Han har dirigerat i stort sett alla finska orkestrar och även gästat Nordiska Kammarorkestern två gånger tidigare. Nu är han tillbaka för att leda orkestern och dessutom vara solist i Giovanni Benedetto Plattis Cellokonsert i D-dur, en av två konserter av den italienska tonsättaren där cellons sällsamma röst tycks förflytta lyssnaren till en förtrollad värld.

- Plattis cellokonsert i D-dur är ett av Plattis mest kända verk och visar upp hans skicklighet i att skriva för cello och orkester. Stycket kombinerar melodisk skönhet med tekniskt utmanande passager, vilket ger både solisten och orkestern möjlighet att lysa - och publiken möjlighet att njuta, säger Marita Henningsdotter Lovnér, Musikchef och Konstnärlig ledare för Nordiska Kammarorkestern.

Sist i konsertprogrammet ligger Louise Farrenc andra symfoni, som hon färdigställde tre år efter att hon – som enda kvinna under hela 1800-talet – tillträtt tjänsten som pianoprofessor vid Musikkonservatoriet i Paris. Urpremiären ägde rum i maj 1846, och i stycket visar Farrenc prov på stor symfonisk konst där lyriska anslag flätas samman med mörka stråkpartier, lekfullhet och kraft.

Därtill bjuder konserten på Sverigepremiär av Sebastian Fagerlunds Kammarsymfoni från 2022, som vid urpremiären gjorde stor succé hos publik och kritiker.

Konserten ”Plattis cellokonsert” ges torsdag 16 maj i Tonhallen Sundsvall och fredag 17 maj i Sollefteå.