onsdag 13 september 2023

Nordiska Kammarorkestern i Guldfeber – spelar live till filmvisning

Musik är en viktig komponent i filmer för att förmedla känslor och med livemusik blir upplevelsen ofta ännu starkare. Torsdag 28 september spelar Nordiska Kammarorkestern live till visningen av Charlie Chaplins ”Guldfeber”.

Filmen ”Guldfeber” av och med Charlie Chaplin kom 1925, då som stumfilm. 1942 klippte Chaplin om filmen till en ny version med berättarröst och genomkomponerad filmmusik av Max Terr. Torsdag 28 september visas filmen på storduk i Tonhallen och musiken spelas live av Nordiska Kammarorkestern under ledning av den brittiske dirigenten George Morton.

- Det är inte varje dag du har möjlighet att höra liveorkester och se en filmklassiker, så detta kommer att bli en extra häftig upplevelse som varken musikälskaren eller cineasten får missa, säger Marita Henningsdotter Lovnér, musikchef Musik Västernorrland.

”Guldfeber” var den film som Charlie Chaplin själv helst ville bli ihågkommen för. I filmen spelar han en luffare på guldjakt i Alaska, och efter flera irrfärder där farorna avlöser varandra finner han till sist både kärlek och pengar. Filmen innehåller ett pärlband av klassiska komediscener, men komiken rymmer också ett allvar som väcker aktuella frågor om svaghet, utanförskap och kärlek.