onsdag 15 maj 2024

Feministiskt fokus i Nordiska Kammarorkesterns teaterkonsert Ett annat namn för ljus

Nordiska Kammarorkestern firar Sundsvall 400 år med en associativ, genomregisserad teaterkonsert som tar avstamp i Frida Stéenhoff och hennes texter. - Frida Stéenhoff är en av Sundsvalls absolut mest intressanta profiler genom tiderna, säger Elisabet Ljungar som står för föreställningens manus och regi.

Frida Stéenhoff, dramatiker och samhällsdebattör, verkade 1887-1908 i Sundsvall. Hon är att betrakta som en av Sveriges absoluta förgrundsgestalter vad gäller feminism och jämställdhetssträvanden. Föreställningen ”Ett annat namn för ljus” placerar hennes universum av tankar och energier in i vår tid. Fragment från hennes enorma produktion – dramer, tal, föreläsningar – vävs ihop med nyskrivna sångtexter.

- Här finns något både för konsert- och teaterpubliken, den allmänt historieintresserade och alla vi som är särskilt intresserade av lokal kvinnohistoria. En helt unik teaterkonsert som bara framförs en gång. En del av Sundsvalls 400 årsfirande som du inte får missa! säger Marita Henningsdotter Lovnér, musikchef och konstnärlig ledare för Nordiska Kammarorkestern.

Ny musik, varvad med redan befintliga verk, komponeras samman av kapellmästare Jonas Nydesjö. Solist under konserten är Sanna Martin. Medverkar gör även skådespelarna Anders Hennig Öhrström och Gisela Nilsson.

Teaterkonserten ”Ett annat namn för ljus” ges lördag 1 juni 19:00 på Sundsvalls Teater.