Filmpedagogik

Skapa film i skolan

Att själv skapa film har många goda effekter. Det är väldigt roligt samtidigt som du lär dig om hur film funkar - hur avstånd, perspektiv och bildurval formar ett budskap.

På så sätt lär du dig också att avkoda andras filmer. När du vet hur enkelt det är att välja och välja bort kan du också ifrågasätta andras urval och bilder.

Att själv kunna uttrycka sig med rörlig bild ger också en möjlighet att göra sin röst hörd. Om du har svårt för att skriva, eller stå framför en grupp människor och prata, så kan film vara ett alternativ som redovisningsform och som kommunikationsmedel utanför klassrummet.

Boka någon av våra workshopar, eller jobba själv med det material som finns tillgängligt och som är anpassat för elever i olika åldrar!

I denna workshop förvandlas klassrummet till en filminspelning. Tillsammans med verksamma filmare får eleverna lära sig att skapa film från idé till visning. Genom att lära sig att förstå hur en filmskapare tänker för att påverka tittaren kan eleverna öka sin kunskap i källkritik.

Animation är perfekt för att utveckla elevernas kreativitet, berättarteknik och fantasi. Genom animationen går det att göra det omöjliga möjligt. Med animation kan ni fördjupa undervisningen och teman som ni arbetar med i skolan. 

Lär er genomskåda hur enkelt det går att manipulera med hjälp av bilder. I den här workshopen får eleverna lära sig hur enkelt det är att ljuga med film, både i form av exempel och teori, och genom att själva klippa ihop material utifrån ett givet budskap.

Liten Filmhandbok 
Vår handbok som går igenom alla steg i processen att göra film. Här hittar du övningar och tips för att lätt komma igång. Finns på svenska, engelska och arabiska. Digitalt eller i tryckt form.

Filmriket 
Är en filmskola där barn och ungdomar förklarar hur man gör film. Här finns även övningar kopplade specifikt till kursplaner i olika ämnen, och en play-plattform med kvalitetsfilm som kan visas i klassrummet.

Voodoofilm 
Här hittar du omfattande information om filmskapande. Bland annat mallar för exempelvis manus och bildmanus, samt en ordlista med filmtermer. 

Kontakta gärna

Bild på Katarina Sundman