Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Unik kulturutbudsdag för barn och unga i länet

Första gången slogs dörrarna upp för en regional utbudsdag för pedagogisk personal i skolan.
– 
Vi vill att de som bokar kultur för barn och unga ska få möta livepresentationer av utbudet, säger Maria Grönfeldt Thörnberg, Scenkonst Västernorrland.

Idén till en utbudsdag har väckts i samarbete med de kommunala kulturinköparna som uttryckt ett behov av förhandsglimtar av produktioner på lokal nivå.

– Det här är en helt fantastisk dag! Jag jobbar mycket ensam och jag blir verklig inspirerad att fortsätta det viktiga arbetet med att ge våra barn och unga fler språk och uttryckssätt genom konsten, säger Cecilia Jacobsson, skapande skola-samordnare, Sollefteå kommun. 

Under dagen hölls flera presentationspass från scenen av lokala kulturinstitutioner och fria grupper. Det fanns också ett utbudstorg där kulturkonsulenter, producenter och konstnärer står redo att svara på frågor och bolla kulturprojekt.

– Man ska inte behöva åka till Stockholm för att få koll på kulturutbudet för barn och unga, säger Maria Grönfeldt Thörnberg, strateg och samordnare för barn och unga på Scenkonst Västernorrland.

Sedan ett par år har kulturkonsulenterna i länet samverkat kring den digitala plattformen jojjo.se som är en utbudskatalog på nätet.

– Där kan man hitta i princip all kultur som erbjuds för förskolan, skolan och fritidsgårdar, men även för föreningar som vill arrangera kulturevenemang för barn, säger Maria Grönfeldt Thörnberg.

Dagen sker i samverkan mellan Riksteatern Västernorrland, Region Västernorrland, Scenkonst Västernorrland och Kramfors kommun. Målgruppen är i första hand de som bokar kultur men är öppen för alla som är intresserade av barnkultur.

Jojjo 2018 genomfördes i Kramfors på biblioteket, konsthallen och på biograf Royal. Framåt är tanken att utbudsdagen kommer att hållas på olika orter i länet.

fredag 2 mars 2018

comments powered by Disqus