Scenkonst Västernorrland

Livskraft - utbud hösten 2022

Livskraft är ett projekt med syftet att bidra till ökad hälsa och att äldre människor på särskilda boenden ska kunna ta del av kulturupplevelser och aktiviteter på ett jämlikt sätt. Livskraft - kultur för äldre erbjuder kostnadsfria kulturupplevelser i olika genrer till äldreboenden och särskilda boenden i de tre pilotkommunerna Härnösand, Sollefteå och Sundsvall som ingår i projektets första fas.

Här finns utbudet för hösten 2022

Under varje flik finns en affisch att ladda ner för respektive föreställning/konsert/filmvisning där du själv kan fylla i datum, tid och plats för evenemanget.

- Varsågod, ta plats i stolen.
Du sätter dig på stolen, en dansare kommer fram till dig och säger:
- Jag kommer dansa för dig så länge vi håller ögonkontakt. Det som händer sedan är en tyst dialog , ett exklusivt möte. En möjlighet att se dans med nya ögon.

Att se, att verkligen se dans. När du har sett nog kan du lämna stolen. Vi andra som inte sitter i stolen framför dansaren blir publik och upplever skeendet.

One one one spelas i det offentliga rummet och framförs av Norrdans. Tidigare beprövad inom omsorgen. Verket har också framförts på gator och torg, på ett fängelse i Madagaskar, på Rikshospitalet i Köpenhamn.

Tid: ca 40 minuter
Medverkande: Ensemblens storlek kan variera mellan 2-4 dansare.
Lokalen: Dansarna behöver ha tillgång till en toalett, i övrigt en öppen yta.
Förberedelse: Tid för uppvärmning.
Övrigt: 2 st föreställningar per dag.

Ladda ner affisch

Biominnen är ett alldeles nytt material framtaget av Svenskt Demenscentrum tillsammans med Svenska Filminstitutet. Detta är ett lånematerial som ni kan använda på boendet.

Biominnen består av 30 laminerade bildkort i A4-format. Bilderna är från 40-, 50- och 60-talen. På framsidorna syns dåtidens hyllade skådespelare och scener ur många av de mest populära filmerna. Baksidorna innehåller både korta filmbeskrivningar och enkla frågor som kan hjälpa till att väcka minnen, om filmerna förstas men också̊ om saker och företeelser från förr. Biominen innehåller även en handledning för samtal till vårdpersonal.

Biominnen har tagits fram av Svenska Filminstitutet tillsammans med Svenskt Demenscentrum. Förhoppningen är att bilderna ska väcka minnen och leda till fina samtal. Det finns ofta ljusa minnen att hämta ur biomörkret.

Skickas som utlåning
Låna i 14 dagar

Det handlar om vad passionen för djur kan göra med ens liv. Göran Lindström, från Bergeforsen i Timrå, är mannen som följer sitt hjärta, bryter upp, säljer sin bilverkstad för att bli volontär och få jobba med föräldralösa gepardungar och geparder i Namibia. Göran gör allt för att dessa vackra kattdjur ska kunna samexistera med människan. I Namibia finns fortfarande nära hälften av alla kvarvarande vilda geparder – så det är gepardens sista hem. En film av Dag Jonzon, Björn Tjärnberg och Linn Marnfeldt.

Längd: 58 minuter
Samproducent: Film Västernorrland
Övrigt: Det är viktigt att boendet själva har teknisk utrustning att visa film. Filmen kommer att skickas via länk som är tillgänglig under 14 dagar.

Ladda ner affisch

I den här dokumentären möter vi Kjell Lönnå när han precis har passerat 80 år. Körledaren och tidigare tv-profilen leder här fortfarande tre körer som övar varje vecka och åker på regelbundna turnéer. Vi får en inblick i hans minutiösa planering; rutmönster för hur alla sångare placeras till programbladens formgivning. Kjell framhåller att en kör är ett instrument, inte en musiksort, vilket tydligt märks i hans körers varierade repertoar. Vi får också träffa människor i hans närhet; Helen Sjöholm, Gabriel Forss, Lasse Åberg och frun Ulrika, barnen Karin och Kristofer. Sist men inte minst, möt Kjells filosofiska sida när han delar med sig av sina tankar kring livet och döden. 

Medverkande: Kjell Lönnå, Helen Sjöholm, Lasse Åberg, Gabriel Forss, Ulrika Lönnå, Karin Lönnå, Kristofer Lönnå.
Producent & regi: Jörgen Bodesand
Längd: 58 min
Samproducent: Film Västernorrland
Övrigt: Det är viktigt att boendet själva har teknisk utrustning att visa film. Filmen kommer att skickas via länk som är tillgänglig under 14 dagar.

Ladda ner affisch

Mats/Maria är ett personporträtt som handlar om hur livet och ensamheten kan se ut för en 64-åring, djupt inne i de Västernorrländska skogarna. Bland dikter och sågmaskiner får vi följa Mats/Maria i sina tankar om hur livet sett ut. Hen delar med sig av sina lärdomar och välkomnar oss in till sin alldeles egna värld.

Längd: 13 minuter
Regi: Klara Kristoffersson
Samproducent: Film Västernorrland
Övrigt: Det är viktigt att boendet själva har teknisk utrustning att visa film. Filmen kommer att skickas via länk som är tillgänglig under 14 dagar.

Ladda ner affisch

Hon var döpt till Gurli, men valde det androgyna artistnamnet Kai. Hon bar kostym, rökte cigarr och levde öppet med andra kvinnor redan innan homosexualitet blev legaliserat 1944. Och framförallt så visste hon hur man gjorde trallvänliga melodier. I hennes enorma produktion – nära 500 schlagerlåtar och musik till 47 filmer – finns klassiska örhängen som Jag har en liten melodi, Med dej i mina armar och Swing it magistern. Systerdottern Kerstin Roepstorff, vännen Barbro ”Lill Babs” Svensson, kuplettsångaren Mattias Enn och professorn Tiina Roosenberg är några av de medverkande i en berättelse om en extraordinär person.

Längd: 58 minuter
Research och intervju: Lena Sjödin Roman och Ingela Hofsten
Samproducent: Film Västernorrland
Övrigt: Det är viktigt att boendet själva har teknisk utrustning att visa film. Filmen kommer att skickas via länk som är tillgänglig under 14 dagar.

Ladda ner affisch

Arkiven rymmer mycket historia. På Föreningsarkivet Västernorrland finns spännande dokument om länets föreningsliv. Alltifrån idrott till fackföreningar.

För många äldre människor har föreningslivet varit betydelsefullt. Vi arbetar utifrån reminicensmetoden och skapar minnen och samtal genom arkivhandlingar, bilder, berättelser, rekvisita och kanske lite drama.

Aktiviteten utförs av Kulturarvspedagogerna och Elme Ämting-Selja och Sara Öhman. Sara har en mångårig erfarenhet att arbeta med reminicens och kultur för äldre.

Tid: Ca 60 minuter
Förberedelsetid: 30 minuter
Utrustning: Stolar och bord, och ibland möjlighet till att visa film eller bildspel.
Övrigt: Vid bokning bestämmer vi ett passande ämne ur arkiven. Då kan personal be brukarna ta med egna saker eller bilder som anknyter till temat. Aktiviteten passar bäst till en mindre grupp på ca 10 personer, men kan vid överenskommelse anpassas till flera.

Ladda ner affisch

Regionbiblioteket Västernorrland erbjuder "Shared Reading", som är en spännande metod för delad läsning där man läser dikter, noveller eller andra korta texter högt tillsammans. Det är en metod som möjliggör för alla, oavsett bakgrund och läsintresse att ta del av och fritt prata om sina upplevelser av texter.

Det går till så att bibliotekarien läser korta stycken för att sedan göra paus och lämna tid för funderingar och reflektion om det lästa. I samtalet är det fritt att prata om sina tankar och känslor inför texten. Kanske väcker den minnen som deltagarna vill dela med sig av och det blir ett tillfälle att lära känna nya sidor av varandra. Den som vill får läsa delar av texten högt men det går bra att bara lyssna. Syftet är ett ökat välmående och stärkt gemenskap.

Den utbildade läsledaren leder samtalet och väljer de texter som delas ut till deltagarna. Deltagarna ska inte läsa något innan träffen.

Period: v.39 – v.46
Gruppstorlek: 5–8 personer plus personal och läsledare.
Tid för träff: Cirka 1,5 timme.
Läsledare: En bibliotekarie från kommunbiblioteket
Lokal: Rum med ett bord att sitta runt för max 12 personer.

Ladda ner affisch

Vad vore julen utan all underbar musik? Med sin traditionsenliga konsert Julens Pärlor lyser Nordiska Blåsarkvintetten upp den mörkaste tiden på året med julmusik som värmer och inspirerar. Julens Pärlor är en konsert för dig som önskar dig rofylld julstämning – och för dig som är nyfiken på julmusik i en ny och oväntad skrud. En stämningsfull och originell upplevelse där traditionella julsånger som Stilla natt, Nu tändas tusen juleljus och Jul, jul, strålande jul blandas med guldkorn ur den klassiska repertoaren för blåskvintett av tonsättare som Jacques Ibert, Franz Danzi och Gustav Holst. 

Tid: 35 minuter
Medverkande: 5 musiker inkl. chaufför. Flöjt: Maria Garlöv Thorsell, Oboe: Eva Lauenstein, Klarinett: Gustav Wetterbrant, Fagott: Andreas Lyeteg, Valthorn: Maria Granberg
Golvyta: Spelyta 5x4 meter (se kartbild)


Förberedelse: 30 minuter, ett rum att ställa undan väskor och att kunna klä om.
Övrigt: 5 st stolar utan armstöd.
Akustiska instrument kan stundtals bli starka. Det är därför viktigt att det finns gott om plats i lokalen och avstånd mellan publik och musiker. Musikerna vill inte sitta intill en ytterdörr.

Ladda ner affisch

Människor har alltid slöjdat, till vardag och fest. Vi har inte bara slöjdat för husbehov utan även till försäljning och på senare tid framför allt som en viktig fritidssysselsättning. Så slöjdande är på flera sätt en viktig del utav kulturarvet.

Alternativ 1. Uppleva, minnas, prata och prova på

Vi dukar upp olika sorters slöjd som väcker minnen och skapar samtalskedjor, när olika sinnen får jobba.

Vi pratar om allt emellan fästmansgåvor och syjuntor. Blir man inspirerad, så finns det möjlighet att prova på!

Aktiviteten passar bäst till en mindre grupp på ca 10 personer, men kan vid överenskommelse. anpassas till flera.

Alternativ 2. Mer eget slöjdande

Efter en kortare inledning, där vi tittar på och samtalar om slöjd, skapar vi tillsammans. Det blir enklare slöjd och av material som brukarna känner igen.

Aktiviteten passar till en mindre grupp på max 10 personer.

Aktiviteterna utförs av Kulturarvspedagog och slöjdklubbshandledare Sara Öhman. Sara har en mångårig erfarenhet att arbeta med reminiscens och kultur för äldre.

Tid: Ca 60 minuter
Förberedelsetid: 30 minuter
Utrustning: Stolar och bord
Övrigt: Medtag gärna egna hantverk att visa och prata om.

Ladda ner affisch

Får det lov att vara lite kaffe med dopp? I Teater Västernorrlands föreställning Kafferepet får publiken ta del av ett underhållande och fartfyllt kafferep tillsammans med skådespelaren Mia Rydell där hon för fram berättelserna som saknas i våra historieböcker – de om kvinnorna. Kanske känner du igen någon storslagen dam men får även stifta bekantskap med vanliga kvinnor. De som kanske inte kom på stora uppfinningar utan levde som de flesta av oss gör, men vars historia allt som oftast glöms bort. Så välkommen att slå dig ner, med eller utan hatt och handväska. 

Som arrangör få du gärna bjuda på kaffe och kaka till eller efter föreställningen.
Medverkande: Mia Rydell 
Längd: 40 min 
Lokal: 3*3 meter fri yta för skådespelaren 
Förberedelser: 30 minuter

Ladda ner affisch

Teater Västernorrland presenterar en musikteaterföreställning om den kända schlagersångerskan Ulla Billquist som underhöll Sverige under andra världskriget. En av hennes mest kända sånger var Min soldat - någonstans i Sverige. Föreställningen innehåller hennes mest älskade sånger och historien om hennes liv och öde. Med skådespelerskan Gisela Nilsson och musikern Patrik Norman.

Period: v.41 (ej måndag), v.43, v.45 (ej måndag, tisdag)
Lokalen: Fri yta på 3,5x3,5 meter, ett rum för ombyte.
Längd: 30 min
Övrigt: Ström till pianot 220 volt.

Ladda ner affisch

Bläddra i broschyren

Här finns utbudet av kulturupplevelser och -aktiviteter för äldreboenden för hösten 2022.

Läs mer
Dansare framför kvinna som sitter på stol.

Projektet Livskraft

Livskraft - kultur för äldre är ett tvåårigt projekt med utbud för äldreboenden i tre av länets kommuner.

Läs mer