Scenkonst från hela världen till Sundsvall och Härnösand

Teater, dans, musikteater, debatter, workshops, föreläsningar och möten – Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och branschträff. 2019 års Scenkonstbiennal äger rum den 14-19 maj, med Scenkonst Västernorrland som värd.

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival. Mellan den 14-19 maj finns unika möjligheter att ta del av den allra bästa scenkonsten. På scenerna i Sundsvall och Härnösand kan du bland annat njuta av Dramaten, Skånes Dansteater, Kungliga Operan och Helsingborgs symfoniorkester.

Föreställningar och biljetter

Alla biljetter för allmänheten säljs via Entré Sundsvall. Om vill ta del av hela programmet bokar du ett biennalpass hos Scensverige. De här föreställningarna kan du köpa biljetter till:

DNA – Dans nära anhörig – Backa teater

DNA – Dansa nära anhörig är en dokufiktion och en dansföreställning med fyra duetter mellan fyra skådespelare och deras riktiga mödrar. Det är en föreställning om avstånd, närhet, mat, gränslös kärlek, sorg, förlust och omstart. Urkraft och en massa mod. Fyra mammor får berätta om sina liv, fyra barn får förhålla sig och lyssna och dansa med. Får jag lov? Hur nära får jag komma?
Läs mer och boka biljett

Alae – Andersson Dance & Per Tengstrand

Alae är ett konstnärligt möte mellan koreografen Örjan Andersson och den New York-baserade pianisten Per Tengstrand, en av Sveriges mest framgångsrika musiker på de internationella konsertscenerna. Örjan har skapat Alae med Pers Beethoventolkningar som utgångspunkt och föreställningen har sedan vuxit fram genom samtal och diskussioner dem emellan.
Läs mer och boka biljett

Slick – Sofia Södergård

Sofia Södergård går upp på scenen som Qarl Qunt, dragkingen med det fastaste handslaget som tycker att få saker går upp mot att pickla grönsaker. I Slick får vi följa med Qarl på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance. Genom dansstilarna voguing och waacking levereras butch realness som utmanar det stereotypt maskulina och feminina.
Läs mer och boka biljett

När vi träffade varann – Riksteatern

Eivor och Abdu möts i ett snöfall. Hon ber honom lämna henne ifred. Det gör han inte. En oväntad vänskap uppstår och steg för steg ändras vardagen. Inget ska någonsin bli som förut igen. Kanske möttes de när de som mest behövde det. Det blir ett varmt drama om nödvändig vänskap.
Läs mer och boka biljett

När då då – Kungliga operan, Helsingborgs stadsteater och Helsingborgs symfoniorkester

När då då förenar barnboksförfattaren Pija Lindenbaums underfundiga texter med kompositören Niklas Brommares nyskrivna musik i en fantasifull opera för barn. Föreställningen bygger på den klassiska berättelsen Mäster Skräddare. Varje lördag packar Bobo väskan och åker med sina gosedjur Apan och Kaninen till pappa. Pappa, Papsen, har lovat att de ska åka till månen. Men det bidde inte så. Sedan lovar pappa att de ska åka till Bollnäs, till farmor. Men det bidde inte så heller. Efter att pappa lovat och lovat sätter Bobo ned foten.
Läs mer och boka biljett

Skvalpet – Malmö Dockteater

Malmö Dockteater fortsätter att utforska en artificiell verklighet i dockteaterform. Denna gång i skala 1:18. Vi får bevittna ett repetitionsarbete där livet och konsten inte flyter ihop, där heta politiska diskussioner uteblir och osannolika händelseförlopp aldrig inträffar.
Läs mer och boka biljett

Glasäpplen – Örebro Länsteater

En vanlig lördagmorgon i ett vanligt radhusområde så ringer det plötsligt på dörren hos Ellinor och Magnus. Utanför står Reine, områdets kuf. Han har ett brännbollsträ i handen, och han kräver att deras nioårige son ska komma och be honom om ursäkt. Det blir startpunkten på en händelserik helg som väcker både gamla och nya synder till liv, och förändrar familjen för alltid.
Läs mer och boka biljett

Dare to Wreck – Skånes Dansteater

Dare to Wreck är ett dynamiskt och känslomässigt undersökande av en relation. Om att vara öppen för ett möte med någon annan och samtidigt ha modet att lämna. Duetten var ursprungligen en del av Skånes Dansteaters föreställning C me för dansare med olika funktionsvariationer. Peder Nilsson och Madeleine Månsson har vidareutvecklat duetten till ett eget verk.
Läs mer och boka biljett

Ocean – Lumor och Unga Klara

Ocean är en svart, rolig och sorglig föreställning om intimitet. Om sex, svek, saknad och solidaritet. Om kärlek och missbruk. Om rädsla och längtan.
Läs mer och boka biljett

Stolarna – Dramaten

Ionesco själv kallade Stolarna för en tragisk fars. Det är en av efterkrigstidens verkliga klassiker och ett av de främsta exemplen på den absurda teatern. I all sin absurdism behandlar den djupt mänskliga teman som ensamhet, åldrande och livets slut.
Läs mer och boka biljett

Om scenkonstbiennalen

Scenkonstbiennalen 14 – 19 maj 2019 arrangeras av Scensverige med Scenkonst Västernorrland som värd och finansieras av Region Västernorrland, Sundsvalls kommun, Härnösands kommun, Kulturrådet och Svenska Institutet. 

Samtliga utvalda produktioner till Scenkonstbiennalen 2019