Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Med fokus på barn och unga

Scenkonst Västernorrland arbetar aktivt för att barn och unga ska kunna ta del av olika former av kulturuttryck. Workshoppar, kreativa klasser och inspirationsdagar är en del av bolagets utbud inom barn- och unga.

Under 2018 nådde Scenkonst Västernorrland över 56.000 barn och unga. Genom bland annat skolföreställningar, pedagogiska aktiviteter, offentliga föreställningar och arrangemang. 2018 nådde musikens aktiviteter cirka 12.300 barn och unga. Mycket tack vare konceptet Fokusår i vänkommun, där respektive konstform samarbetar med en specifik kommun under en termin. Fokusåret 2018 avslutades i Örnsköldsvik där Musik Västernorrland haft sitt samarbete.

– Fantastiskt att så många barn och unga fick vara med och spela sida vid sida med Nordiska kammarorkestern och musiker från hela Örnsköldsvik, säger Maria Grönfeldt Thörnberg

Kreativa klasser är ett paraplykoncept inom teaterverksamheten och riktar sig direkt till skolklasser. I konceptet ingår bland annat projektet Premiär på en dag, där eleverna tillsammans med en dramapedagog och skådespelare skriver manus och framför en föreställning. Under 2018 har drygt 2.000 barn och unga deltagit i Kreativa klasser och över 8.000 barn och unga har sett teaterföreställningar i Teater Västernorrlands regi.

– Kreativa klasser är någonting som är både viktigt och uppskattat hos eleverna och vuxna, säger Grönfeldt Thörnberg.

Teaterföreställningen Fyra spänn City, som har premiär den 26 Mars, är en föreställning som tar avstamp i ett sådant projekt. Det är eleverna på Hellbergsskolan i Sundsvall som, tillsammans med skådespelare och regissör, varit en del av skapandeprocessen och influerat pjäsens utformning.

Dans Västernorrland arbetar med skolklasser på ett liknande sätt. Senaste föreställningen, Lilla Magellanska molnet, har eleverna på Ljustorp skola varit med och framställt – en föreställning som tar med publiken på en rymdresa i fantasins värld. Cirka 5.700 barn deltog i olika dansaktiviteter och drygt 1.100 barn såg en dansföreställning 2018.

Film Västernorrland arbetar också med skolelever på ett pedagogiskt sätt. Genom workshoppar både i och utanför skolan har Film Västernorrland nått ungefär 2.400 barn och unga år 2018.

– Barn och unga har aldrig konsumerat så mycket rörlig bild som de gör idag. Därför känns det viktigt att ge lärarna rätt verktyg att kunna arbeta med film på ett pedagogisk sätt som en del av undervisningen, säger Katarina Sundman.

Grönfeldt Thörnberg ser positivt på samarbetet med kommunerna. 2018 tecknade även Härnösands kommun ett samarbetsavtal.

– Det ger verkligen hopp om att vi ska kunna jobba på såhär även i framtiden, säger Grönfeldt Thörnberg.

måndag 4 mars 2019

comments powered by Disqus