Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

”Guldkorn som länsborna kan ta del av i maj”

Nu är det klart vilka föreställningar som kommer till Scenkonstbiennalen och Sundsvall och Härnösand i maj. Och i listan finns en hel del guldkorn att ta del av för länsborna.
– Det är flera bra föreställningar med bredd och vissa tycker jag verkligen att man ska passa på att se, säger Martin Forsberg, danschef på Norrdans.

Igår eftermiddag var det pressträff på Folkoperan i Stockholm och Scensverige presenterade tillsammans med Scenkonst Västernorrland vilka föreställningar som kommer till Sundsvall och Härnösand under i mitten av maj. Teater Västernorrlands chef Lena Engqvist-Forslund och danschef Martin Forsberg har kommenterat listan.

Teaterchefens har ett par klara favoriter.
– ”Stolarna” är en skithäftig föreställning av Ionesco med två fantastiska skådespelare i Johan Ulveson och Kicki Bramberg. ”När vi träffade varann” är en lågmäld och vardaglig berättelse om främlingskap och integration som är väldigt angelägen. Har man möjlighet att se dessa tycker jag att man ska ta chansen, säger Lena Engqvist-Forslund.

Scenkonstbiennalen äger rum den 14 – 19 maj och på tiotalet scener i Sundsvall och Härnösand kommer länsborna ha möjlighet att köpa biljetter till majoriteten av föreställningarna.

Martin Forsberg lyfter också en föreställning med politiskt budskap.
– Jag tycker att man ska se ”DNA – Dansa nära anhörig”. Det är ett feelgood-verk med edge. Föreställningen är humanistisk och med ett tydligt budskap och politisk vilja. Jag vill också lyfta ”Alae” – det är dans som vi känner den som allra vackrast, med både levande dans och klassisk musik på scenen, säger han.

Både teaterchefen och danschefen är särskilt glada över att Sofia Södergård med föreställningen ”Slick” har valts ut. Sofia spelar just nu elake Måns i Teater Västernorrlands musikal Pelle Svanslös.
– ”Slick” ska man se för att det är queer och det är jätteviktigt, säger Martin Forsberg.

De offentliga biljetterna till biennalen kommer att släppas i mars.
– Då behöver man vara på hugget. Vissa scener är ganska små och då släpps ett begränsat antal platser. Jag tycker att det är roligt att länsborna får möjlighet att ta del av så mycket olika slags scenkonst under en och samma vecka, säger Mira Helenius Martinsson, projektkoordinator för Scenkonstbiennalen.

Här är hela listan:
Skånes dansteater – Dare to Wreck
Riksteatern – När vi träffade varann
Malmö Dockteater – Skvalpet
Örebro Länsteater – Glasäpplen
Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen – Snubben lättar på sitt hjärta
Riksteatern Barn och Unga – Biet i huvet
Sofia Södergård, Norrlandsoperan – SLICK
Lumor och Unga Klara – OCEAN
Dramaten – Stolarna
Backa teater, Göteborgs stadsteater – DNA – Dansa nära anhörig
Kungliga Operan, Helsingborgs stadsteater och Helsingborgs Symfoniorkester – När då då
Örjan Andersson, Nordberg Movement – Alae
Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen – The Laramie Project
Riksteatern – Drone
Teater Galeasen – Hamlet

Scenkonst Västernorrlands utvalda föreställningar:
Norrdans – Black Forest
Teater Västernorrland – I huvudet på Alfhild Agrell

fredag 25 januari 2019

comments powered by Disqus