Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Filmfond i länet kan ge bra klirr i kassan

Tv-serier och film produceras för prenumerationstjänster på nätet som aldrig förr och SVT satsar mer egna pengar. Säger dessutom regeringen ja till statliga produktionsrabatter blir Sverige attraktivt för utländska produktionsbolag. Det finns mer pengar än någonsin i omlopp – frågan är bara var de kommer att spenderas.

Film Västernorrland driver sedan ett och ett halvt år tillbaka projektet Etablering filmfond och stärkt filmnäring i Västernorrland med stöd av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Västernorrland och Sundsvalls kommun. Vi vet hur norra Sverige ser ut på film. Vidderna, fjällkedjorna och skogen som visats i Jägarna, Sameblod och Midnattssol. Vi vet också hur Skåne ser ut när Wallander jagar längs stränder och rapsfält runt Ystad. Och hur Malmö och Köpenhamn avbildas när Saga Norén från Länskrim Malmö åker runt i sin gröna porsche. I Västernorrland har vi fantastiska vyer med varierade miljöer som sällan avbildats på vita duken. Det finns utrymme att visa upp en annan del av Sverige än den vi är vana vid att se.

I december 2017 lämnade Tillväxtverket och Svenska Filminstitutet in sin rapport Fler filminspelningar till Sverige – genom stärkta konkurrensvillkor för internationell filmproduktion till regeringen. Förslaget är att Sverige ska införa en statlig produktionsrabatt liknande andra europeiska länder och därmed kunna vara med och slåss om de internationella produktionspengar som finns. Förslaget är just nu ute i olika remissinstanser.

Även tv-kartan har ritats om. I takt med att tablå-teven försvunnit har utbudet av nya bolag som jobbar med prenumerationstjänster på nätet ökat. De har pengar att satsa, samt både vill och behöver producera såväl tv-serier som film för de nordiska prenumeranterna för att stå sig i konkurrensen. Och vi konsumerar rörlig bild som aldrig förr – närsomhelst och varsomhelst.

Idag finns fyra regionala filmfonder i Sverige. De har återkommande i olika rapporter visat på 300-400 procents utväxling av investerade pengar. Det betyder att varje investerad krona ger tre till fyra spenderade kronor vid filminspelningar på plats – ett välkommet tillskott till regionen. Lägg där till nya arbetstillfällen, nya företag och marknadsföring av länet där bilder sprids långt utöver nationens gränser. Filmområdet lockar unga att stanna kvar, stärker identiteten och skapar stolthet.

För att locka till sig produktionsbolag för såväl tv-serier som filminspelningar behövs produktionsmedel att gå in med. Länet kan erbjuda kvalificerade filmarbetare, outnyttjade miljöer och den service som behövs vid tv- och filmproduktion. Läget för svensk filmproduktion har sällan varit bättre. Därute finns en omvärld beredd att satsa pengar – det är dags att vara med och slåss om kakan i form av en femte regional filmfond med sitt säte i Västernorrland.

Marie Nilsson, filmchef Film Västernorrland
Mikael Flodström, vd Scenkonst Västernorrland


Debattinlägg publicerat i Sundsvalls Tidning och Allehanda, april 2018.

måndag 16 april 2018

comments powered by Disqus