Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Filmfest Sundsvall växer och bjuder på skön mix av filmer, konserter och seminarier

Fem dagar med 130 filmer från 40 olika länder. Och på plats till invigningen finns Henrik Schyffert och Uje Brandelius för att presentera filmen Spring Uje spring. Det är dags för tredje upplagan av den internationella Filmfest Sundsvall.

Festivalen som arrangeras av Film Västernorrland har vuxit varje år och sätter Sundsvall på kartan som filmstad. Framgångssagan bygger på ett ambitiöst program i världsklass där man har sökt sig fram till sina egna nischer. Och en av de dessa stavas Norrland.

-En av tävlingskategorierna är norrländsk kortfilm och vi har dragit igång talangprogrammet Norrland brinner. Tanken har varit att skapa en hub för Norrlands filmvärld vilket gör festivalen intressant också ur ett nationellt och internationellt perspektiv, säger Andreas Fock, projektledare.

Förpubliken finns förutom nya nordiska lång- och kortfilmer, kortfilmer från hela världen samt ett gäng exklusiva visningar av nya internationella långfilmer, massor att ta del av. Och musikinslagen är flera. I samarbete med Club Deströyer anordnas ett film- och musikquiz och det finns två längre pass där musikvideon som konstform lyfts både från den internationella och svenska scenen. Lägg sedan till ett par konserter, premiärvisning av ett gäng svenska romantiska komedier i kortfilmsformat  och ett youtube-battlei barmiljö där alltifrån Sofia Mirjamsdotter till Emil Maxén väljer sina favoritklipp så är mixen komplett.

– Att kunna bjuda på en både relevant och vildvuxen blandning är lika roligt som det är svårt och det som utgör en bra filmfestival. Att ta olika uttryck och format lika seriöst. Och att musiken tar mer plats för varje år är ingen tillfällighet, det är ditåt vi vill, säger Andreas Fock.

Under förra årets upplaga av festivalen bjöds alla Sundsvalls förskolebarn på gratis filmvisning. Ett initiativ som uppskattades och som resulterat i att programmet med barnfilmer från olika länder utökats i år. Och intresset är stort. Över 650 förskolebarn väntas besöka visningarna, plus att 1850 elever från årskurs 1 till och med gymnasiet har bokat in sig på skolbio.

-I vår tid blir det viktigare och viktigare för barn och ungdomar att orientera sig i film och rörliga bilder, så att utöka den delen av programmet ser vi som självklart. Sedan är det enormthäftigt när ett exklusivt program med internationella barnfilmer rullar igång och man vet att runt hälften av förskolebarnen inne i salongen där och då får sin första bioupplevelse… Vilken ära att få bjuda på den!

Nytt för i år är också familjedagen på lördagen. Då finns Philomène Grandin från SVT:s Philofix och Vid vintergatans slut på plats för att guida så väl barn som vuxna genom dagen med filmer och föreställningar.

tisdag 3 mars 2020

comments powered by Disqus