En dag om Scenkonst i skolan 2017

Välkommen till en inspirerande fortbildningsdag som kopplar samman konstupplevelser med lärande och utveckling!

Dagen vänder sig till dig som är lärare, skolledare, kultursamordnare eller på andra sätt arbetar med kultur i skolan. Oavsett vilken roll du har kan du behöva såväl inspiration som konkreta metoder. Syftet med fortbildningsdagen är både att du ska få fylla på din egen kompetensbank med upplevelser och att öka medvetenheten om hur scenkonst kan vara ett verktyg och en tillgång i undervisningen. 

I år har vi utökat dagen med en Del 2 för att kunna erbjuda ytterligare en scenkonstupplevelse och möjlighet till mingel och erfarenhetsutbyte för er deltagare. Du väljer själv om du vill delta i båda delarna av dagen eller endast Del 1.

Fortbildningsdagen är kostnadsfri och vi bjuder på fika, men du bekostar din egen lunch. För dig som önskar delta i Del 2 erbjuds middag till subventionerat pris.

Tisdag 31 oktober på Hullsta Gård i Sollefteå

Preliminärt program

Del 1
8.45-9.15                    Välkommen! Registrering och kaffe
9.15-10.00                  Sollefteå Kulturskola berättar om sitt arbete med scenkonst i skolan
10.00-11.00               Workshop (Dans/Musik/Teater) du väljer ett alternativ
11.15-12.00                 Konsert med Ida Elina
12.00-13.00                Lunch på Hullsta Gård (självkostnadspris 90:-)
13.00-14.20                Föreställning ”This is Västernorrland” med Teater Västernorrland
14.30-15.45                Analys utifrån ”En väv av tecken” med Anna Berg
16.00-17.00                Workshop (Dans/Musik/Teater) du väljer ett alternativ

Del 2
18.00-19.00                Middag på Hullsta Gård (subventionerat pris 100:-)
19.15-20.00                Föreställning ”Bråklådan” med Teater Soja & Korona Dans

Mer information om dagens programpunkter (med reservation för ändringar):

Workshop fm – du väljer ett av följande tre alternativ:
Alt 1 Dans – En dansworkshop med Ian Butler från Norrdans och Dans Västernorrland som ger dig en fördjupad förståelse om dansen som konstform och hur eleverna kan tänkas uppleva mötet med dansen i våra ordinarie workshopar. Ni kommer att få röra er tillsammans och på ett enkelt och lekfullt sätt använda kroppen som uttrycksmedel, med kreativitet och rörelseglädje i centrum. Inga förkunskaper krävs. Om du lätt blir varm och svettig kan det vara bra att ta med en extra tröja.

Alt 2 Musik – Under en timme får du utforska afrikanska rytmer och lära dig trumma på djembetrummor tillsammans med Ibrahima Gaye. Ibrahima kommer från Senegal och är bosatt i Sundsvall sedan några år tillbaka. Han har lång erfarenhet av att leda workshops tillsammans med barn och vuxna. Inga förkunskaper krävs.
Läs mer om Ibrahima Gaye här.

Alt 3 Teater/Drama – En workshop om att använda en teaterupplevelse i skolan som en integrerad del av undervisningen. I workshopen, som leds av Kristoffer Berglund, skådespelare på Teater Västernorrland, får du inspiration till att arbeta med praktiska teaterövningar som ett sätt att fördjupa teaterupplevelsen. Fokus på övningar som stärker gruppen, lärandet och fantasin.

Ida Elina – Artisten Ida Elina från Finland började spelade kantele i tonåren mest för att retas med sin lillasyster. Nu tjusar hon publiken med rytmisk popmusik där det finska nationalinstrumentet utgör ryggraden. Med smittande utstrålning och fantastisk publikkontakt kombinerar hon klassisk kanteletradition med dagens popmusik. Konserten är ca 45 min lång.
Ida Elina framför ”Billie Jean”.

This is Västernorrland – En föreställning av Teater Västernorrland som vänder sig till målgruppen åk 7-9 samt gymnasiet. Föreställningen vill återerövra vår västernorrländska identitet, öka kunskapen om vår historia och göra oss stolta över att komma från Västernorrland!

En väv av tecken – att prata om scenkonst med Anna Berg – En föreställning kan alltid tolkas på flera olika sätt. Hur kan vi prata om ett verk med andra utan att förlora vad vi själva har upplevt? Här presenteras Riksteaterns analysmodell ”En väv av tecken” med nycklar till våra egna och andras tolkningar. Samtalet kopplas till föreställningen ”This is Västernorrland”. Dessutom diskuteras konstens roll och vilka kopplingar den har till LGR 11.
Anna Berg är teaterdramaturg med stor erfarenhet av att analyssamtal och workshops för barn och vuxna.

Workshop em – du väljer ett av alternativen som beskrevs ovan

Bråklådan – Teater SOJA och Korona Dans presenterar en kubistisk dans- & teaterföreställning för barn, målgrupp 3-7 år. Det är en varm föreställning om tre personer vars vägar korsas via en låda. En låda med många sidor. Föreställningen är ca 35 min lång.

Anmäl dig här!

Frågor? Kontakta Maria Grönfeldt Thörnberg, Scenkonst Västernorrland, eller Stefan Åkerman, Riksteatern Västernorrland. 

Dagen arrangeras av Scenkonst Västernorrland, Riksteatern Västernorrland och Sollefteå Kulturskola